Jelenlegi hely

Keller Orsolya

Keller Orsolya, okleveles grafológus és rajzelemző vagyok. Nagyon örülök, hogy megtanulhattam a grafológia tudományát. Szívesen válaszolok gyerekek rajzaival, írásaival, rajzfejlődéssel kapcsolatban!

Számomra az egyik legérdekesebb terület a rajzelemzés. Ez elsősorban a gyermekek rajzait érinti, de felnőttkorban is nagyon beszédesek a rajzok.

Tapasztalataim szerint nagyon sokat tudunk segíteni a kicsiknek, ha tudjuk értelmezni rajzaikat. Ők még nem tudják szóban úgy kifejezni magunkat, vagy talán nem is tudják, hogy mi bántja, nyomasztja őket. De a rajzaik által nagyszerűen meg tudnak nyílni. A rajzban megjelenik a kis lelke, így szavak nélkül is megérthetjük őt!

Érdemes megnézni a rajzait, ha valami problémát érez vagy változást tapasztal a gyermek viselkedésében és nem tudjuk az okát. Hiszen miért várnánk a segítségnyújtással?

Emellett szívesen elemzem az írásokat (gyerek-felnőtt egyaránt) is, és hámozom ki belőle írója személyiség-jegyeit. Minden írás hordozza a maga egyediségét. Nincs két egyforma írás, ahogyan két egyforma ember sem.

„A kisgyermek soha nem rajzol fölöslegesen, fölöslegeset, csak úgy, oka kell, legyen a firkáján a formának és a színnek is.” – V. Molnár József

Keller Orsolya
e-mail: kellerorsi@gmail.com
Blog: http://irasvarazs.blogspot.hu
Facebook: http://www.facebook.com/Irasvarazs

Hozzászólások

Kedves Orsolya!

http://kepfeltoltes.hu/view/151207/foto_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A fenti linkre feltöltöttem 3 éves kisfiam spontán családrajzát. (Sajnos a kép nem túl jó minőségű, elnézést kérek!).
Apa: kék vonal, anya: zöld kör, kisbaba: rózsaszín kör, kisfiam: lila vonal. A körökön lévő "kinövés", elmondása szerint anyának és a kisbabának a szeme.

Arra lennék kíváncsi, hogy az ősszel érkező kistesó milyen érzéseket generált benne? Nem aggasztó-e az, hogy annyira táol rajzolja magát anyától és apától is? Hogy nincsen kapcsolatban velünk? Illetve, hogy nem gond, hogy a kisbabával összenőve érez bennünket?
Válaszát előre is köszönöm!
M.Boglárka

Kedves Boglárka,

A rajzon a méreteket figyelembe véve egyértelmű, hogy Anya a legfontosabb, rá irányul a figyelem. Ő van középen, ő a legnagyobb. Igaz, össze nem érnek a figurák, de egy vonalban vannak, ami a harmóniát mutatja. 

Látható egy pici bizonytalanság, hogy mi lesz Anyával, ha megszületik a kisteso. Nem fogja-e elveszíteni a kisfiú Anyát?

Remélem, tudtam segíteni! Továbbiakban is keressen nugodtan!

Üdvözlettel:

Keller Orsi 

Köszönöm gyors válaszát! Bocsánat, rosszul fogalmaztam: a kistesó már ősszel megérkezett. :-)
Ez miben módosítja a fentieket?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Ugrás az oldal tetejére