Jelenlegi hely

Szabóné Kis Éva

Babát vársz, vagy épp most van kisbabád és nehézségeid támadtak? Szoptatással kapcsolatos problémáid vannak? Várom kérdéseidet a szoptatás „Baba és gyermekvilág” témakörében. Fordulj hozzám bizalommal.

Szabóné Kis Éva vagyok, családunkkal Kecskemét mellett, Ballószögben élünk, három gyermekünk van ( Gréta, Marcell, Kiara ).

Mindig kerestem és keresem az új információkat, szeretném minél szélesebb látókörben szemlélni a világot, és minden embert elfogadni és megérteni a maga sajátos világában.

Minden erőmmel azon vagyok, hogy a hozzám forduló anyák és családok megtalálják az egyensúlyt, sikeresen és boldogan szoptassák gyermekeiket, megismerjék gyermekeik jelzéseit, meghozzák döntéseiket a megfelelő információk birtokában, mert csak így tudunk egy összetartó generációt felnevelni.

 

Mikor segít a szoptatási szaktanácsadó?

 • az anyának szoptatással kapcsolatos kérdése vagy aggodalma van
 • ha nincs elegendő anyatej vagy a csecsemő nem tud elég hatékonyan szopni
 • aluszékony kisbaba
 • kevesebb az anyatej, vagy elmarad a baba gyarapodása.
 • elégtelen tejtermelés
 • lapos, érzékeny vagy sebes mellbimbó nehezíti a szoptatást
 • mellgyulladás, fájdalmas szoptatás
 • korábbi műtétet követő szoptatás
 • kettes, vagy hármas ikrek szoptatását kezdi az édesanya
 • koraszülött babát kell mellhez szoktatni.
 • a kisbaba betegsége, állapota befolyásolja a szopási képességet.
 • fejlődési rendellenességgel született baba szoptatása
 • szoptatásbarát pótlási módszerek megtanítása
 • kisgyermek szoptatásával kapcsolatos kérdések
 • az elválasztással kapcsolatos kérdés adódik
 • szopási sztrájk
 • szoptatás és gyógyszerszedés, teendő orvosi beavatkozás, röntgen vagy egyéb vizsgálatok esetén
 • szoptathat-e az anya betegen? Szoptathat-e az anya várandósan?

Előfordulhat, hogy szükség van az édesanya mellének megtekintésére,

illetve a csecsemő szájüregének a vizsgálatára , ami személyes találkozót igényel.

Igyekszem 3-4 napon belül válaszolni a levelekre.

Telefonos tanácsadás: 20/ 410-81-67

E-mail: szabonekiseva@freemail.hu

Személyes tanácsadás: a család otthonában előzetes egyeztetés után Kecskemét és vonzáskörzetében.

Magánrendelő: Dokicentrum, Kecskemét Hosszú utca 10.

Szabóné Kis Éva
Védőnő és IBCLC laktációs szaktanácsadó
„Az életben a család a legértékesebb ajándék, amit kaphatunk.”

Hozzászólások

Kedves Éva!

12 hetes kismama vagyok. Van egy 2 éves kislányom aki még szopizik, de csak altatáshoz kell neki a cici. Éjszaka 1-szer még szopik. Szeretném leszoktatni. Igaz nem okoz panaszt, nincsenek méhösszehúzódásaim szoptatás alatt. Lehet-e a terhesség alatt őt szoptatni, vagyis inkább meddig lehet? Hogyan tudnám elválasztani a ciciről, hogy ne legyen nagyon sírós és magától elaludjon?

Köszönöm előre is kedves válaszát!

Tisztelettel. H. A. Szabina

Kedves Szabina!

Amennyiben várandóssága orvosi szempontból problémamentes, nem áll fenn vérzés,alhasi fájdalom,súlyvesztés akkor nincs akadálya a 2 éves gyermeke szoptatásának. Ebben az életkorban is folytatható a szoptatás, különösen éjszaka amikor a kislánya keresi a biztonságot,hogy nyugodtan tudjon elaludni. Egyáltalán nem kell neki az egyedüli elalvás, hiszen a biztos kötődés egyik alapja, hogy az anya mindenkor elérhető legyen gyermeke számára. Várandósság alatt csökkenhet a tejmennyiség, megváltozhat a tej íze, kellemetlenebb érzés lehet a szoptatás. Amennyiben Önnek nem okoz semmilyen kellemetlenséget vagy rossz érzést akkor nyugodtan folytathata a szoptatást várandósság alatt is. Sőt szülés után is lehet két gyermeket szoptatni,ez a tandem szoptatás.

Éva

Kedves Éva!

Kisbabám majdnem 3 hónapos, és pár napja elkezdte az ujját szopizni. Cumit nem használunk. Azért aggódom emiatt, mert igény szerint szopizunk, és azt hittem, ilyenkor, ha a baba igényei megfelelően ki vannak elégítve, nincs szüksége sem cumira, sem az ujjára.

Viszont ha kisbabámat leteszem az ágyra, és kicsit magára hagyom, nincs egy hangja sem, de egyből jóízű cuppogásba kezd. Ha ilyenkor cicire teszem, nem szopizik. Egyébként szépen fejlődik, és nem tűnik sem éhes, sem szenvedő kisbabának. Lehet csak unatkozik?
Nem szeretném, ha rászokna az ujjacskájára... Vagy az sem gond, ha rászokik?
Köszönöm válaszát!
M.Boglárka
 

Kedves Boglárka!

3 hónapos korban a babák kezdik felfedezni testüket, különösen a kezük hamar elérhető a számukra. A fogacskák is elkezdenek "mocorogni" az ínyében. Mindent a szájukba vesznek,mert így fedezik fel a külvilágot. Valóban egyik jel lehet az ujjszopás, ha nem elég elérhető az anya illetve az anya melle. Szokott-e komfortszopizni a babája? Érzékeli-e hogy erős a tejleadó reflexe? Szokott-e a baba fullákolni,köhögni szopizások alatt?

Kedves Éva!
Köszönöm a válaszát, próbálok figyelni rá, hogy még jobban elérhető legyek.

Igen, sokszor fullákolt, félrenyelt a baba, sokat szenvedett a szopival, mostmár kicsit kevesebbszer történik ez. Kezdetben sokat bukott is. Azt hiszem, van tejcsi bőven. Lehet, hogy ez a gond?

Komfortszopizni: Ha az az, hogy szopi után félálomban nyammog a cicin, akkor igen, szokott, bár előbb-utóbb elveszem tőle. Ezt nem szabad? Mindig várjam meg, amíg magától elengedi?

Köszönöm a segítségét!

Elképzelhető, hogy a félrenyelések,fullákolások miatt nem mindig szívesen kerül mellre. Pozícióváltással ez csökkenthető. Úgy kellene mellrehelyezni a babát,hogy a gravitációnak ellentartsunk, semmiképpen ne lógjon a mell a szájába pl. dőlj hátra és szoptass pozitúra (  félig hátradőlt testhelyzetben  helyezkedjen el , mintha egy kényelmes nyugágyban pihenne és ebben a testhelyzetben fekteti magára a kisbabáját.)

A komfortszopi  igen azt jelenti amit leírt, de előnyös volna ha a kisbaba engedné el a mellet, mert a megnyugtatásra, altatásra, álomba kerülésre a szopizásnak ez a funkciója nagyon fontos.

Üdv. Éva

Kedves Éva !

5 éve kölcsönözhetnek nálam a mamák elektromos mellszívót. Számukra egyértelmű segítséget nyújtanak  a gépeim.

Mégis sok kismama idegenkedik a gépek használatától, és bár nagyon fárasztó számukra, kézzel fejnek, ahelyett, hogy időt takarítanának meg és inkább aludnának és ennének-innának a hosszabb fejési idő helyett.

A lefejés  tágítja  a keresletre érkező kínálati választ, tehát bővebb tejtermeléshez vezet, tehát  a fejés ebből a szempontból is hasznos.

A gépek használatát nem javaslom mindjárt az első napokban-ha kéri is  a kismama.És hangsúlyozom : nem a szoptatás helyett van  a gép.

Várom állásfoglalásodat !

Köszönöm : Marcsi

Kedves Marcsi!

   Én elsősorban a kézi fejés megtanítását és a helyes fejéstechnika elsajátítását tanítom meg az anyáknak illetve ,hogy milyen esetekben van szükség a szoptatás mellett a fejésre. Vannak helyzetek amikor az anya szívesebben használ gépi fejőt és ha hosszútávú fejés szükséges akkor valóban megfontolandó a gépi fejőgép beszerzése. Mivel minden anyánál más típus válik be, ami nagyban függ a szíváserősségtől és  a mellszívó tölcsérének méretétől, ezért én nem szoktam márkákat ajánlani. Sokszor jó lenne több fajta mellszívót is kipróbálni és egyedileg eldönteni,hogy kinek mi válik be. Köszönöm megkeresésedet. Üdvözlettel Éva

Köszönöm válaszát kedves Éva!

Teljesen egyet értek Önnel, és való igaz, hogy a gépek használói között ott vannak azok a hölgyek akik pl:leadják a tejet, vagy a kézi fejéstől már fáradt , görcsös a kezük.Nekik nagy segítség a gép !

Nálam lehetősége van a kismamáknak kipróbálni a gépet, ingyenesen 2-3 napig.

Szolgálatában további sok sikert kívánok !

Marcsi

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Ugrás az oldal tetejére