Jelenlegi hely

Mi az a TORCH szűrés, és miért érdemes elvégeztetni?

A TORCH olyan fertőzések nevének kezdőbetűiből álló betűszó, amelyek a magzatra veszélyt jelenthetnek, amennyiben az anya nem védett még. Ezek azok a fertőzések, amelyeken a lakosság nagy többsége már gyerekkorában átesett, így szervezete felismeri később a betolakodót és ellenanyagokat termel, ezáltal megvédve a magzatot is.

Azoknak az anyáknak a magzatai, akik nem védettek e fertőzésekkel szemben, veszélynek vannak kitéve, ha az anyuka nem elég körültekintő a terhessége során. Különösen azért, mert a felnőttkori fertőzések sokszor nagyon enyhe tünetekkel járnak, így nem is biztos, hogy fény derül a fertőzésre, amely azonban károsíthatja a magzatot vagy vetélést okozhat. Ezért érdemes tudatában lenni annak, hogy a várandós anyuka védett-e, és ha nem, milyen óvintézkedéseket érdemes megtennie.

A TORCH tehát a toxoplasma, rubeola, citomegalovírus, herpes fertőzések kezdőbetűiből áll.

A toxoplasmosist egy parazita okozza. A terhesség alatt megkapott fertőzés a méhlepényen átjutva vetélést vagy súlyos születési rendellenességek kialakulását okozhatja. A fertőzés forrásai lehetnek: nem kellően átsütött, vagy nyers hús (vigyázni kell a csak füstölt húsokkal is), a nyers kecsketej, a macska ürüléke, illetve az ezzel szennyezett zöldség, gyümölcs (földdel érintkező). A házi kedvencek almát ne a kismama takarítsa, és váljon a „kézmosás rabjává”. Csak kesztyűben kertészkedjen. A kismamának el kell felejtenie 9 hónapra a nyers tojást, a lágy és a penészes sajtokat (tiramisut) is.

A rubeola vagy más néven rózsahimlő a fertőző gyermekbetegségek közé tartozik. Magyarországon gyermekkori kötelező védőoltás van ellene 1989 óta. A várandósság első 4 hónapjában zajló rubeolafertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességeket okoz. Veszélyeztetett kismamáknak kerülniük kell a gyermekközösségeket, ahol a megfertőződés kockázata magasabb.

A kismama citomegalovírus-fertőzése a terhesség alatt vagy a szoptatás ideje alatt terjedhet át a magzatra, csecsemőre.

A herpesz vírusnak 2 típusát kell megemlíteni, az 1-es típust (ajak herpeszt), amelyet az emberek többsége hordoz, és a 2-es típust (ami a nemi szerveket érinti) ami csak 20 – 30 %-ban fordul elő. Veszélyeztetett kismamáknak különösen figyelniük kell, nehogy terhesség alatt fertőződjenek meg. Javasolt ez esetben a szexuális partner ellenőrzése is.

 

Szerző: M. Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére