Jelenlegi hely

Dr. Tóthné Bodor Anita: Vigyázz, kész, rajt! Edzés a teljes élet megéléséhez life coachinggal

Többféle ember létezik. Van, aki tisztában van azzal, hogy mi az a coaching, van, aki hallott már róla, de nem biztos, hogy pontosan el tudná magyarázni a fogalmát, és van, akinek halvány lila gőze sincs arról, hogy mit takar ez az angol nyelvű kifejezés.

A coach szó magyarul sportedzőt jelent. Az edző a tudása legjavát adja ahhoz, hogy a sportoló a legtöbbet hozza ki magából.

És mit csinál a coach? Tulajdonképpen ugyanezt, csak ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki önmagunkból, nem a maratont kell lefutnunk. Hát akkor mi kell a hatékonyság, a tudatosság és felelősségvállalás növeléséhez? Egyszerűbben fogalmazva, mit tegyünk, ha jelenlegi élethelyzetünkben egy konkrét problémát vagy elakadást szeretnénk megoldani, sikeresebbek akarunk lenni, szeretnénk személyiségünket fejleszteni, nagyobb önismerettel, önbizalommal rendelkezni, vagy netán fontos döntést szeretnénk meghozni és ehhez támogatásra van szükségünk?
Egy érzelmileg intelligens life coach segíthet rajtunk, ha a magánéleti változás elérésére motiváltak vagyunk.

Változás, fejlődés lesz a kitűzött cél megvalósításának eredménye, amelyet jellemeznie kell még a tartósság és pozitív irány jellemzőket is.

A sikeres coaching folyamat lényege, hogy a coach segítségével mi magunk váljunk képessé arra, hogy önmagunkon segíthessünk. Mit is jelent ez?

A coach nem mondja meg a probléma megoldását, hiszen nem tanácsadó, nem mentor, nem tréner, sőt nem is pszichológus. Célirányos kérdésekkel, előítéletek nélküli meghallgatással és nagyfokú odafigyeléssel vezet rá bennünket a megoldásra. Nem mondja meg, hogy mit kell tennünk, hanem eszközeivel elősegíti, hogy magunk találjunk rá a számunkra legmegfelelőbb útra és módszerre. Ha kell, szó szerint visszamondja szavainkat, hogy meghalljuk, amit mondtunk. Ilyenkor sokszor visszakérdezünk, hú, tényleg ezt mondtam volna? Jól irányzott kérdéseivel célba talál és olyan érzelmeket vált ki belőlünk, amire egyáltalán nem számítottunk.

Sokszor, amikor hangosan gondolkodunk, jön a felismerés, hogy a kimondott szavak mennyire más értelmet kapnak, ha saját szánkból halljuk vissza őket! A coaching folyamat során a coach támogat, megerősít és kihozza belőlünk a megoldásokat. Nagyfokú együttműködés kell, hogy jellemezze a találkozásokat. Nem a megoldást kapjuk a kezünkbe, hanem a lehetőséget, hogy saját magunk oldjuk meg a problémánkat, a coach segítségével, támogatásával.

Megmutattam az általam leírtakat egy nagyon kedves ismerősömnek. Így reagált:

Az Evan, a minden6ó című film jutott hirtelen eszembe, amiben ez hangzott el:

„Ha valaki türelmet kér, akkor Isten azt ad neki? Vagy lehetőséget arra, hogy türelmes legyen? Ha bátorságot kér, Isten bátorságot ad, vagy lehetőségeket, hogy bátran viselkedjék? Ha valaki összetartó családért könyörög, Isten egy kellemes, meleg érzést ad neki, vagy lehetőségeket arra, hogy szeressék egymást?”

Az én olvasatomban a coaching is hasonló, hogy ti sem a megoldást adjátok az emberek kezébe, hanem a lehetőséget, hogy saját maguk oldják meg a problémájukat, de persze segítséggel!

Ha fejlődni akarunk, változtatnunk kell. A változás fájdalommal jár. Az emberek többsége már a gondolattól is fél, hogy változtatni kellene. A coaching segít abban, hogy könnyebben alkalmazkodjunk az új helyzetekhez a változtatás során, tudatában legyünk, hogy sok pozitív hozadéka lesz kitartásunknak, hiszen a folyamat végén nyitottabb és boldogabb élet vár ránk!

 

 

Dr. Tóthné Bodor Anita, Jövőkép Stúdió
www.jovokepstudio.hu
tulajdonos, life coach, business coach, tréner

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére