Jelenlegi hely

Korábban érkeztem... amikor az álmok valóra válnak: bemutatjuk a kecskeméti Mentorházat

A pénteki nap folyamán megnyitotta kapuit a Rákóczi utcán a kecskeméti Mentorház, ahol szakemberek segítik a koraszülött gyermekeket és családjukat. Hatalmas lehetőség ez a Bács-Kiskun Megyei koraszülött családoknak, hiszen a legjobb szakemberek állnak a rendelkezésükre, a hely pedig a legmodernebb fejlesztőeszközökkel van felszerelve, és ami az egészben egyedülálló, hogy a résztvevő családok, minden szolgáltatást ingyenesen vehetnek igénybe.

Korábban Érkeztem Alapítvány, Gyula és Szeged mellett, most már Kecskeméten is megnyitotta Mentorházát. Szimbolikus helyen van, hiszen a Rákóczi utca jól megközelíthető mindenki számára, a hely pedig egy valódi gyermekparadicsommá vált, a legmodernebb játékoktól a patyolattiszta helyiségekből, sugárzik a családias szeretet.

Dr. Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány létrehozója kiemelte, hogy egy jól működő csapat áll mögötte, amely a projekt előkészítési ideje alatt nem csak, hogy eredményeket ért el, hanem csodát valósított meg, hisz már csupán arra van szükség, hogy a házat megtöltsék élettel. Így fogalmazott: a 2020-as programmal megkapták annak lehetőségét, hogy álmukat, vágyukat valóra váltsák, és meggyógyítsák az összes koraszülöttet.

Pintér Edit a kecskeméti Mentorház vezetőjével beszélgettünk, aki oldalunknak elmondta, hogy eredetileg már január 1-e óta működik a ház, idáig egy ideiglenes helyszínen a Wesselényi utcában voltak, és a pénteki naptól véglegesen megnyitotta kapuit a Rákóczi utcában.

Természetesen a kórházban is tevékenykednek a szupermentorok, és a mentorok már bent segítik a koraszülött édesanyákat, tehát a program onnan indul gyakorlatilag.

Milyen céllal jött létre a ház? – Pintér Editet kérdeztük

A ház a koraszülött családok támogatására jött létre. Célunk, hogy olyan kompetenciafejlesztést tudjunk nyújtani a koraszülött gyermekeket nevelő családoknak, hogy minél jobban tudják a kliens utakat igénybe venni, tudjanak róla, hogy milyen fejlesztések vannak, mi a legalkalmasabb a gyermekük számára és saját maguk számára. Az a szülő, aki a saját kompetenciájában meg van erősödve, aki tudja saját magát is képviselni, az tudja a saját gyermekének is az erőforrásoknak megfelelően a legjobbat adni.

Milyen fejlesztések érhetőek el a kecskeméti Mentorházban?

Két csoportra lehet osztani, van, ami kifejezetten a szülőknek szól és van, ami a gyerekeknek. A szülőknek tudunk családkonzultációs alkalmakat szervezni, van pszichológusunk, mentálhigiénésünk, van tanácsadásunk és gyásztanácsadásunk. Ezek a szolgáltatások kifejezetten szülőknek szólnak, de vannak gyerekeknek szóló fejlesztések, tanácsadások, van gyógytornászunk, gyógypedagógiai tanácsadásunk, Ringató, Huple terápia  és mozgásfejlesztésünk. Ezt hosszú távon is igénybe vehetik a családok, ami természetesen mindenki számára ingyenes.

Kik vehetik igénybe?

Elsősorban a koraszülött gyermekek és családjaik, akik Bács-Kiskun Megyében élnek, független attól, hogy hol született a gyermekük. De a pályázatunk három megyét érint, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés Megyét. És egészen az iskolás korig tudjuk a gyerekeket kísérni.

Mikor jöhetnek a családok?

Hétköznaponként hétfőtől péntekig 9-17 óráig várjuk őket szeretettel, hétvégenként is vagyunk, amikor mentorképzéses alkalmaink vannak.

A szociális ellátó rendszerrel, a pedagógiai szakszolgálattal és a védőnői hálózattal is napi kapcsolatban vagyunk, tehát rajtuk keresztül tudunk már arról is, ha például van egy veszélyeztetett várandós a védőnő körzetében, mert van egy speciális programunk is a veszélyeztetett várandósok támogató program, amivel már ott be tudunk lépni a segítő folyamatba.

Nagyon magas ma Magyarországon a koraszülés aránya 8 és 12% közé tehető, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden 10. kisbaba korábban érkezik meg és így minden 10. családot valamilyen szinten érinti. Azért azt is elmondhatjuk, hogy hál Istennek a nagyon komoly és magas szintű ellátásnak köszönhetően, zömében egészségesen fejlődnek ezek a gyerekek, persze tudjuk, hogy van, amikor valamilyen fogyatékosság egész életében kíséri majd a gyermeket.

Egyelőre még mérjük fel a szükségleteket, hogy mik azok a területek, ahová szükségesek még szakemberek és igyekszünk beszerezni őket, hogy minél szélesebb körben tudjuk segíteni a családokat.

Jelenlegi munkatársaink:

  • Pintér Edit – gyógypedagógus
  • Szöllősyné Németh Andrea – családkonzulens
  • Jani Ramóna – egészségfejlesztő
  • Bársonyné Kis Klára – pszichológus
  • Hostyánszki Gabriella – mentálhigiénés szakember, szupermentor
  • Dr. Szabóné Csikai Ágnes – Ringató foglalkozás vezető
  • Szalai Diána – gyógytornász
  • Rácz Katalin –konduktor
  • Varjóné Légát Katalin – családkonzulens
  • Dr. Zelena András – gyásztanácsadó

Elérhetőség:

Hiszünk benne, hogy ha anya, és apa jól van, akkor a gyermek is jól van! “Nagy a világ, ők is belenőnek.”

Makai Marianna - Kecskemétimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!