Jelenlegi hely

Még mindig nincs meg az elkóborolt medve - a gyümölcsösök illata vonzza, ahol cseresznyét, meggyet talál, ott szívesen időzik egy-két napot

Egész média sztár lett az a maci, akit átjutott az M3-as autópályán is és már napok óta keresik. Hatalmas meglepetést okozott számunkra, hogy kis térségünkbe vette az irányt, persze nem szeretnénk vele találkozni és reméljük hamarosan kézre kerül és visszajut az eredeti élőhelyére.

"Medvénk" lábnyoma

Barna medvét figyeltek meg hétfőn, Abony térségében. Május végén Füzesabony belterületén látták és fényképezték többen is, már ekkor híres lett. A következő napokban Kál, Karácsond, Gyöngyöshalász térségéből érkeztek az észlelések és a medvenyomok. Az állatot kedden Kocsér környékén, szerda reggel pedig már Tiszaalpár magasságában észlelték.

Az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni. A települések közelébe a nyomok alapján a gyümölcsösök illata vonzza, ahol cseresznyét, meggyet talál, ott szívesen időzik egy-két napot. Vándorlása során járt állattartó telepek mellett, birkák közvetlen közelében, baromfiudvarban is, de mindenhol csak a gyümölcs, vagy a gyors továbbálás érdekelte. Eközben céltudatosan dél felé tart, éjszakánként húsz kilométernyi távot is megtéve.

A Duna-Ipoly-, a Kiskunsági- és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése. A Készenléti Rendőrség kollégái hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a - hazánkban jelenleg hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett - állatot.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kollégáit a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kollégái váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében.

A munkában részt vesz Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, akik hatósági engedéllyel rendelkeznek altató lövedék használatára. A medvét sikeres lokalizálása és elfogása esetén jeladóval látják el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

További információ: Ludnai Tünde, KNPI Természet Őrszolgálat, őrszolgálat-vezető, +36 30 488 4553

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!