Jelenlegi hely

Miért eszek anyukaként többet?

Egy anyukának az élete 24 órás szolgálat, sokszor semmire nincs ideje, főleg nem önmagára. Folyton rohan a gyerekek után, meg cipeli őket, az a minimum, hogy fogyjon is tőle. Miért van, hogy a rendszertelen, hiányos étkezés és a fizikailag is sokszor megterhelő állandó készenlét egyeseknél mégsem fogyást eredményez?

Leginkább azért, mert anyukaként a saját étkezésünkre odafigyelni nem olyan egyszerű. Családanyaként figyelünk, hogy a gyerekek lehetőség szerint megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz jussanak ( egy ponton túl, inkább arra hogy egyenek végre már valamit). Figyelünk arra, hogy életünk párja se maradjon éhen és valahol mellette jönnénk mi. Aki túlevő, az túl van már jó pár diétán, pontosan tudja, mit szabad és mit nem kellene ennie. Anyaként valahogy mégis sokkal nehezebb a helyes étkezésre odafigyelni.  
Főleg úgy, hogy két túlevés típus is lesben áll, hogy lecsapjon a lestrapált anyukára.

Az egyik az időnyerő evés:

“Csak amíg ezt megeszem, hagyj egy kicsit békén, kérlek.”
Ismerős? Anyaként nem egyszerű nyugodtan és kiegyensúlyozottan étkezni. Örül az ember, ha leülhet nyugodtan bekapni pár falatot. És amíg eszik addig sem kell valami mást csinálni. És itt van az a pont, amikor az étkezés énidővé válik. Most egy kicsit csak én vagyok és ez a pár falat kaja, de ez olyan jó érzés, hogy eszem még egy kicsit. Súlyosabb esetben ugyanez valamilyen képernyő bambulása közben zajlik, és akkor amíg az a rész még tart, el lehet tüntetni ezt-azt.

Szinte minden túlevésre hajlamos anyukánál előfordul az időnyerő evés. Egyszerűen csak azért, mert a túlterheltség, a felborult napirend és az énidő hiánya miatt pihenésre, önmagára az evésen keresztül tud időt szakítani.
Hogy miért? Mert még ma is sok anya szemében a magára fordított idő pazarlás, hisz annyi minden tennivaló van, mosás, főzés, teregetés, pakolás, etetés, fürdetés, altatás. Azt a pici időt pedig, amit magára szánna, inkább a gyerekkel kellene tölteni, és néha még az élete párjával is kellene foglalkozni.
Enni viszont muszáj. Enni mindenki eszik. Azt még anyának is szabad. És amíg eszik, igazán békén hagyhatná mindenki. Úgyhogy eszik, maga se tudja miért, nem is esik olyan jól, de eszik, a lényeg hogy sokáig tartson.
Persze ez egy szélsőséges eset, de fontos jelzés.

Ha azt veszed észre magadon, hogy énidővé vált az étkezésed, gondolkodj el, hogy hol csúsztak el a dolgok. Mikor feledkeztél meg magadról? A család akkor van jól, ha anya jól van. Az evés csak pótszer, nem megoldás.

Erre még viszonylag könnyű odafigyelni és kis szervezéssel változtatni is lehet rajta.

Az erőnyerő evés már keményebb dió.

“Inni kéne egy kávét, vagy mégsem, inkább ezt megeszem...” Az erőnyerő evés akkor támad, ha fáradt vagy, kialvatlan és esélyed sincs a pihenésre. A szervezted jelez, hogy energiára van szüksége, mondjuk ő az alvásra gondolt, de ha az nem megoldható, hát elintézi evéssel. És miben van sok energia? Ami gyorsan hat és felpörget? A szénhidrátokban. Ilyenkor kívánod a péksütit, a csokit, a fehér kenyeret és hasonló egyébként tiltólistás finomságokat.  
Nem a mennyiség a fontos, hanem a folyamatos szinten tartás, az állandó csipegetés, egy kis kiflicsücsök, egy fél kakaós csiga, meg a kenyér csücske, bármi ami rágható.

Itt is a tudatosítás a legfontosabb. Persze tudod, hogy fáradt vagy, de azt is tudd, hogy azért eszel, mert aludnod kéne. Sajnos ettől nem fognak a gyermekeid azonnal békés álomba szenderülni, hogy te is hunyhass egy nyugodt 12 órát, de kitalálhatsz alternatívákat a folyamatos csipegetés helyett.

Ugyanis erőből és akaratból egyik túlevés fajtát sem tudod hosszú távon megakadályozni. Nem azért mert nem vagy elég kitartó, sőt biztos vagyok benne, hogy több akaraterőről és kitartásról teszel nap, mint nap tanuságot, mint azt bármikor hitted volna magadról.  
Hanem azért, mert túl sok olyan helyzet van az életedben, ami irányítva van. Legtöbbször a gyerek igénye, a napirend, a háztartási feladatok és persze a saját szabályaid a “kell dolgok”  az életedben. De ha túl sok a “kell dolog”, a lelked lazítani akar, és fog is, ott ahol a legkönnyebb. Ahol nincsenek azonnali súlyos követelmények, ahol nem külső a kontroll, ahol magadért teszel, mint például a helyes étkezésen.

Épp ezért arra kérlek, válts taktikát magaddal szemben. Ne akard szorosabbra fogni az amúgy is rövid pórázod, ne kényszeríts magadra még több elvárást, mert ettől még fáradtabb, még nyűgösebb, még kiszolgáltatottabb leszel és eljön az a pont, amikor nem bírod tovább, és robbanni fogsz.
Szelíden fordulj magadhoz. Nézd meg miért alakult ki a túlevés. Mire próbálja felhívni a szervezeted a figyelmed. Hogyan tudnál segíteni magadon. Hogyan tudnál többet pihenni, hogyan tudnál több énidőt szerezni? Ötletelj a családtagjaiddal, barátnőiddel, tégy magadért, hogy jobban légy.

Ha van ötleted, hogy lehetne másként, jobban, magadra figyelve legyőznöd a túlevést, oszd meg velünk!

 

Szeretettel: Leskovics-Ortelli Andrea

Tanácsadó szakpszichológus
Fogyókúrás terapeuta
Kecskemét

 


Kérdezz bátran kecskeméti szakértőnktől: Leskovics-Ortelli Andrea válaszol

Nem érzed magad jól a bőrödben? Ételbe fojtod a bánatod? Többet eszel a kelleténél, de nehéz magadnak megálljt parancsolni? Ha úgy érzed rossz evési szokásaidnak lelki háttere is van, és szeretnél ezen változtatni, vagy csak többet megtudni róla, fordulj hozzám bizalommal!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére