Jelenlegi hely

Mindennapi panaszaink 2. - Hatékony technikák és beavatkozási pontok

Az előző részben a testi szimbolika, a hát- és gerincfájdalmak okára, magyarázatára keresetük a választ, most pedig következzen néhány igazoltan hatékony technika és beavatkozási pont, amelyekkel a kellemetlen panaszok enyhíthetők, akár fel is számolhatók.

Kiropraktika

A gerincet alkotó csigolyák elhelyezkedését gyors, apró mozdulatokkal korrigálják – fájdalommentesen, alkalmanként mintegy 10-15  perces kezeléssel.

A stressz hatására adott gerinc-menti mély izmok feszültsége kimozdítják a csigolyákat a megfelelő helyzetükből, így azok nyomást gyakorolnak a közöttük kilépő ideggyökökre, amelyek kapcsolatot közvetítenek az agy és a belső szervek között. Érthető, ha itt torzulások alakulnak ki, óhatatlanul fájdalmak és egyéb szervi problémák is kialakulnak, amelyek konkrét betegségként fejeződhetnek ki. Ha a csigolyák újra helyes pozícióba kerülnek, az idegrendszer és az egész test is optimálisan tud működni.

Fontos, hogy a kiropraktika nem egyenlő a csontkovácsolással. Orvosok végzik és az életkor, a mindenkori fizikai státus, továbbá a testalkat határozza meg, hány alkalmas kezelés javasolható a teljes gyógyuláshoz.

Akupunktúra

Alkalmazásával a test energiaközpontjainak, az ún. meridiánoknak az ingerlése fájdalomcsillapító anyagként endorfin szabadít fel, amely relaxált állapotot hoz létre.

Ugyanakkor az akupunktúra lényege, hogy visszaállítsa a test helyes energiaáramlását. Ez az alapja a test- és lélek harmóniájának. A belső feszültségek oldása a meridiánokban adódó elakadásokat is megszünteti, és így állítja helyre az egyensúlyt, vele a jó közérzetet.

Alexander technika

Lényege, hogy egyfajta újratanulási feladatot jelent, megtanít arra, hogy tudatosítsuk és kiiktassuk a nagyon jellemző, berögzült rossz reakciót. Mi is ez? Lelki problémáik, megoldatlan kihívásaink a leggyakrabban izomfeszülésként adnak hírt magukról, görcsös izomcsomók, nyak- fej- és hátfájás lesz a következménye.

A foglalkozásokon a terapeuta szembesít a stresszre adott rossz fizikai reakcióinkkal, ezeket segít oldani, tudatosítva az elhibázott fizikai választ az érkező kihívásra. Az Alexander módszer segítségével nemcsak az aktuális panaszoktól szabadulhatunk meg, de megtanulhatjuk, miként reagáljunk rugalmasabban – testi és lelki aspektusból egyaránt - a minkét ért kihívásokra. 

Rolfing-terápia

A fentiek mellett fontos kitétel, hogy nemcsak az izmokat illeti fokozott feszültségi állapot! Alapvetően az izomzatot, a zsigeri szerveket, az ereket és idegeket is kötőszövet veszi körül, mintegy puha szövetben tartva óvja, védi a behatásoktól, sérülésektől. Mármint alapesetben. Azonban a már elemzett lelki feszültség átadódik e kötőszöveti szerkezetre is, az merevvé, rigiddé válik, hozzájárulva az izmok fokozott tónusához. Leginkább az elhúzódó stresszhatások vezetnek ide.

A Rolfing terápia helyes légzéstechnikát tanít, miáltal a gerincoszlop megnyúlhat, a körülvevő mély hátizmokban beálló görcsös állapot is oldódik, a mellkas, a csigolyák szabadon mozognak. Ahogy a kötőszövet visszakapja rugalmasságát, úgy oldódik a feszültség is.   

Yumeiho-masszázs

Ez a Shaolin szerzetesektől kapott technika arra épít, hogy a test- és a lélek aszimmetriája oda-vissza hat egymásra. Ha tehát a lelki kihívásra rossz válaszként feszültté válik a test, s ez óhatatlan aszimmetriát okoz a gerincben is, annak oldása  - és ezáltal a fájdalom felszámolása – visszahat a lélek „reakciójára” is. A Yumeiho masszőr döntően a csípő- és a keresztcsont közötti ízületekre koncentráló speciális technikai fogásokkal oldja a rögzült aszimmetriát.  

Merjük igénybe venni az alternatívák valamelyikét, nem elfeledve a pszichés segélykérését a panaszok mögött! Ha a test mellett a lélek is felszabadul, visszakapjuk a harmóniát. Figyeljünk a jelekre, vegyük komolyan saját szervezetünk üzeneteit! 

Képek: Pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére