Jelenlegi hely

Akkor sem dobjuk be a törülközőt! - vállalkozónők és a Covid: sorsok, utak, döntések

A koronavírus-járvány többszörös kihívás elé állította a vállalkozónőket is, nem elég a vállalkozói lét változásaival számolni, de még a család, online oktatás és a munka aranyháromszöge is a tetőre hágott. – Fövényesi Mirjam „Bodzanéni” írása.

Természetesen nem csak mi vagyunk Bodzakertesek ennek az egész abszurd helyzetnek a résztvevői, körülnéztem magam körül, főképp saját lábon álló, vállalkozónő ismerőseim között, vajon náluk mi újság? Mit vitt, mit hozott, mit rontott el, mit tett mássá ez a hosszúra nyúlt, furcsa időszak?

Négy nő, némi csehovi áthallás, az idő valóban lelassult, de korántsem állt meg. Sorsok, döntések, stratégiák, örömök és nehézségek női szemmel.

Bodzakert Gasztro Manufaktúra

Lassan egy éve, hogy felültünk egy furcsa hullámvasútra. Nincs ebben semmi szórakoztató. Egyik hullám a másik után, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, ki-ki a maga módján.

Hullámvasúton stabilitás? Próbálkozunk, de én inkább értékmentésnek mondanám. Negyedik éve fektetjük javainkat, erőnket, időnket a vállalkozásunkba, és most nem fogjuk lehajítani az egészet a hullámvasút tetejéről. A Bodzakert főzőiskola, rendezvények helyszíne köszöni, jól van. Az elmúlt 1 évben 4 hónapot voltunk nyitva, vagy mondjam inkább úgy, hogy 8 hónapot zárva voltunk a szigorítások miatt. Stabil, vár, amint lehet indulunk. Mit hozott ez az időszak? Fokozott figyelmet a családra, szakmai fejlődést, tanulást, előre tervezést.

Kiss Márta Kézműves Műhelye

Kiss Márta csupamosoly kecskeméti hölgy. Anno pályakezdőként dekorációval, kirakatrendezéssel, kreativitása megélésével szeretett volna foglalkozni, de a lajosmizsei családi cukrászvállalkozásnak szüksége volt segítségére. Így cukrász lett, kreativitás ebben is van bőven, a szülők elvesztése után viszont teljesen beszippantotta a vállalkozás, gyermekei más pályát választottak, és a mókuskerék nem eresztette. Jegelve lettek a kreatív álmok, míg nem jött a Covid.

Vállalkozás szempontjából a cukrászüzem forgalma a felére csökkent, a tej-cukor-szójamentes vegán sütemények háttérbe szorultak, de Márti nem adta fel! Lett idő, energia az álmok megélésére, méghozzá a csodálatos dekorfalak megvalósítására. Damaszt, mandala mintás “álomfogó”, 3D-s dekorglettes, industrial, és sorolhatnánk az általa megvalósított csodákat. Színek, formák, eljárások, stílusok kavalkádja ez, és a művészi kreativitás felszabadult energiája. Márti szerint a cukrászat és a dekorfal festés nála egészen közel állnak, sőt, kezdetben cukrász eszközeit használta az új területen, és ahogy egy torta burkolata születik, ahogy egy sütemény rétegződik, úgy születtek a színek és rétegek a falon is. A Covid veszteséget hozott a cukrász tevékenységében, de lehetővé tette, hogy szunnyadó energiák felszabadultan alkothassanak és valami egészen új dologra adja a fejét!

Lepke sajt

Lepés Bea pesti lányként szeretett bele Kecskemétbe. Nem csak úgy ide került, ide álmodta életét, és több kitérő után az álomból valóság lett. Gyermekei itt járnak általános iskolába, párjával ketten dolgoznak, Bea 6 éve tartó szenvedélyén, a  kézműves sajtok készítésén. A család biztos lábat vetett Kecskeméten, lépésről lépésre építették fel Lepke sajt műhelyüket, indították el az értékesítést, és váltak a város ismert, kedvelt sajtosaivá. Aztán jött az elmúlt közel egy év, a korlátozó intézkedések, az új, kellemetlen valóság. Míg Márti esetében a piac érzékenyen reagált, és a forgalom érezhetően csökkent, Beáék forgalma szinte sosem látott módon megnövekedett.

Az emberek az éttermek bezárásával, a közösen otthon töltött idő megnövekedésével még szívesebben vitték asztalukra a minőségi kézműves sajtokat. Igen ám, de jött a sokak réme, az online oktatás. Két gyermek előmenetelét segíteni, a megnövekedett vásárlói igényeknek megfelelni, közben megélni a bezártság élményt, a feltöltődésmentes mindennapokat, komoly kihívást jelentett a családnak.

A kemény munka, a családi összetartás, a barátok jelenléte mellett itt is egy régi álom megvalósítása segített: Beáék bővítették a családod, egy kölyök kutyus került a házhoz. Apró dolognak tűnik, de egy új családtag szeretete, a katonatelepi nagy séták, a közös gondoskodás pozitív energiával töltötte meg a szoros ritmusú mindennapi létet. Összetartás, szeretet, kemény munka és Bosco kutya vidámsága lett a győztes kombó ebben az embert próbáló időszakban.

Heni's Magic Kitchen

Pap Henriett, nekem csak Heni, hisz volt alkalmunk együtt dolgozni a Bodzában, szintén kalandos utakon került ide Kecskemétre, ahol létrehozta a Heni’s Magic Kitchent. Majdnem. Heni négy évvel ezelőtt Angliában élt, és komoly egészségügyi problémákkal küzdött, hamar kiderült, hogy állapota hátterében összetett ételallergia áll. Kutatni kezdte a témát, kialakított egy magára szabott táplálkozási rendszert, amely megoldást hozott a problémáira. Az évek során, és immár itthon Kecskeméten eldöntötte, hogy tudását, tapasztalatait megosztja másokkal is. Kezdetben az online térben mutatta be termékeit, eljárásait, majd tavaly márciusban Kecskemét belvárosában kezdett berendezni egy workshopok, kurzusok megtartására alkalmas helyszínt, ez lett a Heni’s Magic Kitchen helyszíne. Lett volna.

A júniusra tervezett nyitás a Covid helyzet miatt a mai napig nem valósult meg. Egy álom, amely ott toporzékol, hogy valóra váljon, hajszálnyira attól, hogy közkedvelt helyszínévé legyen a kecskeméti közönségnek. Heni persze a nehézségektől függetlenül alkot, tervez, és új elképzelése szerint a kurzus helyszínt kereskedelmi egységgé is alakítja, így a paleo és vegán torták, édes-és sós sütemények, pizzák, desszertek, kenyerek és pékáruk mindenki számára elérhetőek lesznek a város szívében. Jelszó: meghajlunk, de meg nem törünk!

Az élet reményt adó tulajdonsága, hogy élni akar! Az ember egyik legerőteljesebb tulajdonsága viszont, hogy alkotni akar, létrehozni, adni embertársainak, és megbecsült tagjává válni szűkebb közösségének. Mindennek jegyében elmondható, hogy mi szeretteinkkel, alkotó energiáinkkal csodákra vagyunk képesek, és nem adjuk fel. Lehet, hogy átgondoljuk, átmentjük, átkonvertáljuk, de fel nem adjuk, nem győzhet le minket egy járvány sem, mert van mit mondanunk, és létrehoznunk. Szeretem az alkotónői energiát, mert erőteljes, gondoskodó és leleményes!

Legyen vége ennek a hosszú, ködös időszaknak, hogy élhessünk, alkothassunk mind együtt, és szabadon!

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Sztrájktól az állami derék-méret felmérésig... világkörüli csatangolásunkban a Nemzetközi Nőnap szokásait néztük meg, ki hogyan ünnepli. Még ebben a több mint száz éve egységesnek tűnő ünnepben is hatalmas eltérések vannak világszerte.
Lélekfrissítő történetek 2.

Lélekfrissítő történetek 2.

Egy jó történet tanít, megerősít, beszélgetésre késztet, összekapcsol másokkal. Ezek a tanulságos, szívhez szóló történetek az élet dolgairól szólnak, útravalók a mindennapokban.
Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától elköszönünk egy újabb több évtizedes megkövesedett rendszertől, a hálapénztől. Jól gondold meg, hogy mától mivel köszönöd meg orvosodnak, szülésznődnek vagy éppen a család egyik tagját ápoló egészségügyi dolgozónak a segítségét.
Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 3 évestől felnőtt korigBeküldési határidő: 2021. március 15.
Ugrás az oldal tetejére