Jelenlegi hely

Elég meleg lesz télen a babaszoba?

Nagyon fontos az ideális hőmérséklet. Amikor egy újszülött babával bővül a család, a fiatal szülőknek sokszor még nincs kellő rutinja azzal kapcsolatban, hogy milyen igényei vannak a kicsinek.

Az egyik legfontosabb dolog – sok egyéb mellett –, amire az első időkben figyelni kell, az a hőmérséklet. Ez különösen nyáron és  télen jelent nagyobb kihívást, amikor a külső hőmérséklet vagy túl alacsony vagy túl magas, és ki kell egyenlíteni az újszülött számára.

Mi az ideális?

A szakemberek szerint a babaszobák optimális hőmérséklete 20-21 °C, ami a kezdeti időszakban némileg magasabb, hiszen az első négy hétben 22-24 °C-ot kell biztosítani az apróságoknak. Ez csak erre a – nagyjából gyermekágyas időszakkal megegyező – néhány hétre vonatkozik, ekkor viszont nagyon fontos figyelni erre. Fokozatosan csökkentsük majd a hőmérsékletet, minden héten egy fokkal lehet alacsonyabb, míg el nem érjük az elsőként leírt optimumot.

Érdemes számításba venni azt is, hogy ezek a hazai ajánlások, ennél néhány fokkal alacsonyabb is megfelelő lehet a kicsi számára – ahogy például Európa szerte így van –, tekintve, hogy az éjszakai 18-19 °C-os hőmérséklet, ami az alváshoz ideális, sem okoz problémát. A megfelelő öltözetre ügyelve, illetve arra, hogy az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legyen különbség, és előbbi semmiképpen se essen 18-19 °C alá, nem hibázhatunk. Fontos megjegyezni, hogy a fürdőszoba, de legalábbis a fürdés ideje alatt is biztosítanunk kell a meleget, nehogy ilyenkor fázzon meg a pici, ekkor 24-25 °C javasolt.

Hogyan biztosítsuk?

Ahogy láthatjuk, az a legpraktikusabb, ha a különböző helyiségeket különféle hőfokon tudjuk tartani. Ehhez ideális megoldást kínál az elektromos fűtés, aminek több változata is elérhető. A választásunkat nagyban meghatározza természetesen, hogy felújításként, korszerűsítésként, illetve az új otthonunkba az építéskor keresünk fűtési megoldást. Akárhogy is legyen, választhatunk az elektromos padlófűtés, falfűtés, mennyezeti, illetve a fűtőegységgel történő elektromos fűtések közül, de ezeket kombinálhatjuk is.

Nem kell attól tartanunk, hogy ezzel jelentősen megemelkednének a kiadásaink, különösen akkor, ha csak egy helyiségben szeretnénk magasabb hőmérsékletet biztosítani. Ha szeretnénk elektromos fűtésre váltani, érdemes előtte megvizsgálni néhány kérdést. Ezek közé tartozik, hogy milyen forrásból nyerjük az áramot, fontos, hogy az egész lakást vagy csak egyetlen helyiséget akarunk-e ezzel a megoldással fűteni, illetve az sem elhanyagolható, hogy a nyílászárók milyen állapotban vannak.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Beszélgetős padok a magány ellen

Beszélgetős padokkal a magány ellen

Ez egy egyszerű, de jól működő kezdeményezés, ami több országban is elterjed: a „Happy to chat" padok arra ösztönzik az embereket, hogy beszélgessenek egymással.
Ugrás az oldal tetejére