Jelenlegi hely

Hogyan csábítsuk mozgásra nyári szünetben a gyerekeket

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel…”- szólított fel néhány évtizede mindenkit a hajdanán oly népszerű TV-torna.

Ki gondolta volna akkor, hogy néhány év elteltével, a társadalom jelentős részének a mozgás már közel sem lesz természetes élménye, enyhén fogalmazva is ellustult emberek (természetesen tisztelet a kivételnek) megannyi egészségi károsodással néznek gyakran értetlenül a számítógépek monitorjaira, keresve a megoldást a betegségeikre, a rossz közérzeti állapotuk megszüntetésére és a sort még folytathatnánk. Pedig a válasz az esetek többségében roppant egyszerű. Rendszeres mozgással nagyon sok baj megelőzhető lenne. Elméletben ezt szinte mindenki tudja, a gyakorlatban azonban megoldani, hogy minden egyes nap „vegyük a fáradtságot” és legalább 1 órát aktívan mozogjunk, már sokkal nehezebb feladat.

Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akikre miután rászakad a nyári vakáció, alig várják már, hogy egész nap játszhassanak. Sajnos azonban ezek a játékok gyakran nem a játszótereken, a patak partokon és az erdőben, hanem a virtuális térben, otthon, a székhez ragasztva várják, és ami talán még ennél is veszélyesebb, valósággal szippantják be a gyerekeket. A szülőknek éppen ezért óriási felelősségük van abban, hogy különösen a nyári szünetben, amikor sokkal kevesebb, vagyis egészen pontosan fogalmazva semmi dolguk nincs a gyerekeknek, még a napi rutinhoz hozzátartozó métereket és mozgásokat sem kell megtenniük, akkor ne essenek abba a hibába, hogy a heverő és a számítógépes asztal bűvöletében töltsék a nap 24 óráját. Az alábbiakban olyan ötletekkel rukkolunk elő, amelyek alkalmazásával, a 30 fok feletti kánikulai napokon, is naponta legalább 60 percet aktív mozgással tölthetnek el a gyerekek.

Mozogjunk együtt!

Sajnos, ha mi magunk chipset ropogtatva, a délutáni TV-sorozatokat bambulva próbáljuk mozgásra bírni a gyermekünket, az nem fog menni. A legjobb ösztönző ugyanis maga a példa, amire a szakemberek is számtalan tanulmányban hívták már fel a figyelmet. Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleiknek is fontos a rendszeres mozgás, akkor Ők maguk is sokkal fogékonyabbak lesznek arra, hogy felálljanak a számítógépes játékok mellől. És ha már felálltak, akkor a legjobb, ha a szabad levegőn barátaikkal kirándulva, vagy éppen strandolva töltik az idejüket, természetesen nem figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a déli órákban a magas UV sugárzás miatt inkább érdemes árnyékban, vagy éppen egy hűs lakásban meghúzódni. A hűs lakásban pedig előkerülhetnek azok a sportszerek, amelyek segítségével már szinte játéknak tűnhet a rendszeres mozgás megvalósítása.

A szobakerékpár maximális védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen

Önmagában talán a gyerekek számára kevésbé szórakoztató „csak úgy” tekerni otthon egy szobakerékpáron, de egy kis fantáziával könnyen a Tour de France-on érezheti magát bárki, ha a megtett távolság, vagy éppen a sebesség tekintetében valamilyen ösztönző ajándék reményében kell megtennie valakinek naponta az előre megbeszélt, hovatovább egyre szaporodó kilométereket. Így a monotonnak tűnő testedzés hirtelen valódi élménnyé válhat a gyerekek számára is.

Futópad vagy elliptikus tréner az örömsport szolgálatában

Természetesen nem mindenkinek a szobakerékpár az ideális megoldás a mozgásra, hiszen sokan vannak a gyerekek között is, akik például gyalogolni, vagy éppen kocogni, futni szeretnek inkább. Részükre a hűs szobában felállított elliptikus tréner, vagy egy futópad lehet kiváló megoldás, hiszen ezek a sportszerek a szobakerékpárhoz hasonlóan ma már nagyon sok olyan mérő funkcióval vannak felszerelve, amelyek segíthetnek szórakoztatóvá varázsolni a mozgást. És hogy a szórakozásunk teljes lehessen, érdemes zenét hallgatni futás közben, ami eltereli a figyelmet a fizikai nehézségekről. Mivel azonban gyerekekről beszélünk, rajzfilmet, vagy mesefilmet is lehet nézni az otthoni kocogás közben.

Aztán amikor estére lehűl kicsit a levegő, akkor szülőként ne legyünk restek, érdemes rábeszélni akár egy közös kocogásra, akár csak egy nagyobb sétára, rollerezésre, biciklizésre a gyerekeket. Ez mentálisan is rengeteget jelent, hiszen a test mellett a léleknek is nagyon jót tesz egy átbeszélgetett óra a nap befejezéseképpen.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor Brúnó még a pocakomban volt, már akkor tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Szegvári Júlia színművésszel találkoztam, aki a Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának művésze. Júlia kisfia Brúnó 2021-ben született. Az anyaságról, munkáról és a kettő közti egyensúlyról kérdeztem. - Tiszavölgyi Cecília interjúja.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére