Jelenlegi hely

Hogyan csábítsuk mozgásra nyári szünetben a gyerekeket

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel…”- szólított fel néhány évtizede mindenkit a hajdanán oly népszerű TV-torna.

Ki gondolta volna akkor, hogy néhány év elteltével, a társadalom jelentős részének a mozgás már közel sem lesz természetes élménye, enyhén fogalmazva is ellustult emberek (természetesen tisztelet a kivételnek) megannyi egészségi károsodással néznek gyakran értetlenül a számítógépek monitorjaira, keresve a megoldást a betegségeikre, a rossz közérzeti állapotuk megszüntetésére és a sort még folytathatnánk. Pedig a válasz az esetek többségében roppant egyszerű. Rendszeres mozgással nagyon sok baj megelőzhető lenne. Elméletben ezt szinte mindenki tudja, a gyakorlatban azonban megoldani, hogy minden egyes nap „vegyük a fáradtságot” és legalább 1 órát aktívan mozogjunk, már sokkal nehezebb feladat.

Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akikre miután rászakad a nyári vakáció, alig várják már, hogy egész nap játszhassanak. Sajnos azonban ezek a játékok gyakran nem a játszótereken, a patak partokon és az erdőben, hanem a virtuális térben, otthon, a székhez ragasztva várják, és ami talán még ennél is veszélyesebb, valósággal szippantják be a gyerekeket. A szülőknek éppen ezért óriási felelősségük van abban, hogy különösen a nyári szünetben, amikor sokkal kevesebb, vagyis egészen pontosan fogalmazva semmi dolguk nincs a gyerekeknek, még a napi rutinhoz hozzátartozó métereket és mozgásokat sem kell megtenniük, akkor ne essenek abba a hibába, hogy a heverő és a számítógépes asztal bűvöletében töltsék a nap 24 óráját. Az alábbiakban olyan ötletekkel rukkolunk elő, amelyek alkalmazásával, a 30 fok feletti kánikulai napokon, is naponta legalább 60 percet aktív mozgással tölthetnek el a gyerekek.

Mozogjunk együtt!

Sajnos, ha mi magunk chipset ropogtatva, a délutáni TV-sorozatokat bambulva próbáljuk mozgásra bírni a gyermekünket, az nem fog menni. A legjobb ösztönző ugyanis maga a példa, amire a szakemberek is számtalan tanulmányban hívták már fel a figyelmet. Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleiknek is fontos a rendszeres mozgás, akkor Ők maguk is sokkal fogékonyabbak lesznek arra, hogy felálljanak a számítógépes játékok mellől. És ha már felálltak, akkor a legjobb, ha a szabad levegőn barátaikkal kirándulva, vagy éppen strandolva töltik az idejüket, természetesen nem figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a déli órákban a magas UV sugárzás miatt inkább érdemes árnyékban, vagy éppen egy hűs lakásban meghúzódni. A hűs lakásban pedig előkerülhetnek azok a sportszerek, amelyek segítségével már szinte játéknak tűnhet a rendszeres mozgás megvalósítása.

A szobakerékpár maximális védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen

Önmagában talán a gyerekek számára kevésbé szórakoztató „csak úgy” tekerni otthon egy szobakerékpáron, de egy kis fantáziával könnyen a Tour de France-on érezheti magát bárki, ha a megtett távolság, vagy éppen a sebesség tekintetében valamilyen ösztönző ajándék reményében kell megtennie valakinek naponta az előre megbeszélt, hovatovább egyre szaporodó kilométereket. Így a monotonnak tűnő testedzés hirtelen valódi élménnyé válhat a gyerekek számára is.

Futópad vagy elliptikus tréner az örömsport szolgálatában

Természetesen nem mindenkinek a szobakerékpár az ideális megoldás a mozgásra, hiszen sokan vannak a gyerekek között is, akik például gyalogolni, vagy éppen kocogni, futni szeretnek inkább. Részükre a hűs szobában felállított elliptikus tréner, vagy egy futópad lehet kiváló megoldás, hiszen ezek a sportszerek a szobakerékpárhoz hasonlóan ma már nagyon sok olyan mérő funkcióval vannak felszerelve, amelyek segíthetnek szórakoztatóvá varázsolni a mozgást. És hogy a szórakozásunk teljes lehessen, érdemes zenét hallgatni futás közben, ami eltereli a figyelmet a fizikai nehézségekről. Mivel azonban gyerekekről beszélünk, rajzfilmet, vagy mesefilmet is lehet nézni az otthoni kocogás közben.

Aztán amikor estére lehűl kicsit a levegő, akkor szülőként ne legyünk restek, érdemes rábeszélni akár egy közös kocogásra, akár csak egy nagyobb sétára, rollerezésre, biciklizésre a gyerekeket. Ez mentálisan is rengeteget jelent, hiszen a test mellett a léleknek is nagyon jót tesz egy átbeszélgetett óra a nap befejezéseképpen.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére