Jelenlegi hely

Hogyan edzzünk a nyári kánikulában?

Jóból is megárt sok! – tartja a mondás, ami különösen igaz a hőmérsékletre. Önmagában az nem különösebben érdekes, hogy nyáron meleg van, és annak sincsen nagyobb hírértéke, hogy az emberek szívesen mozognak a szabad levegőn, amikor a hőmérséklet éppen ideális. A kérdés csak az, hogy mi van akkor, ha a hőmérséklet koránt sem mondható ideálisnak, ami valljuk be, nyáron egyre gyakrabban fordul elő. Vagyis mit tegyünk, vagy éppen egészen pontosan mit ne tegyünk, ha hőség van? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ annak tükrében, hogy éppen nem tehetjük meg, hogy lógassuk a lábunkat valamilyen hideg vizes üdülőhelyen. Persze tudjuk, hogy akik egész évben edzenek, azok nem a forró nyári napokon sem hagyhatják ki ami elő van irányozva.

Adjunk időt magunknak

Alaptétel, hogy hőségben kifejezetten ártalmas a sportolás. Legyen szó edzett, de még inkább edzetlen szervezetről. Ha hirtelen jön ránk a nagy nyári meleg, akkor az csak tetézi a bajt, hiszen az emberi szervezetnek legalább 10-15 napra van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon az időjáráshoz. Ennyit természetesen azok, akiknek korábban is mindennapjaik részét képezte a szabadban való sportolás nem tudnak kihagyni. Ilyenkor a leginkább ajánlott, hogy a szabadban csak a fokozatos akklimatizálódás szükséges mértékben mozogjunk, míg az edzések többségét érdemes klimatizált helyiségekben folytatni. Egy futópad segítségével például megfelelő mértékben tudjuk biztosítani az állóképességünk szükséges fenntartását, arról nem is beszélve, ha a kívánt edzésmennyiséget megfelelő hőmérsékleti körülmények között hajtjuk végre, akkor valóban használunk, és nem ártunk a szervezetünknek. Akik tavasszal és ősszel kerékpárral az országutakat róják, azoknak ajánlott egy szobakerékpár használatával otthon formában tartaniuk magukat.

Vegyük figyelembe szervezetünk jelzéseit

Mi történik, ha nem vesszük figyelembe, hogy beköszöntött a nyári meleg és továbbra is ugyanazt a terhelést szeretnénk szervezetünknek biztosítani, ami korábban megszokott volt számára? Edzés közben, ha az megfelelően erős fizikai megterheléssel párosul, akkor izzadunk. Ezzel a kipárologtatással próbál meg a szervezetünk védekezni a túlhevüléssel szemben. Természetesen a hőmérséklet emelkedésével az izzadás mértéke is egyenesen arányosan növekszik. Ez önmagában teljesen természetes jelenség, ráadásul létfontosságú is a szervezet számára, viszont, ha ez elviselhetetlen méreteket ölt, akkor éppen már káros is lehet az egészségre.

Megterhelő lehet a szívnek hőségben „dolgozni”

A normális testhőmérséklet 37 Celsius alatt van. Kánikulában a szívnek kifejezetten megterhelő lehet, hogy ezt a hőmérsékletet a szervezetünk számára biztosítani tudja. Ilyenkor a megszokottnál több vért szükséges pumpálni az izomzathoz, illetve a bőrünkhöz, ami gyorsabb szívverést eredményez. Ennek pedig az a következménye, hogy az egészséges mértéken túl megnövekedhet a pulzusszám. Ha mindenképpen ragaszkodunk a nyári szabadtéri edzésekhez, akkor mindenképpen  viseljünk egy megfelelő pulzusmérőt, hogy folyamatosan ellenőrizhessük a szívverésünket. Minél nagyobb ugyanis a meleg, a pulzusszám annál magasabb lehet például futás közben. Ha ez a pulzusszám emelkedés a megszokottnál magasabb a hőség miatt, akkor az már nagyon komoly egészségügyi veszélyekkel járhat együtt!

Hogyan érdemes edzeni a nyári melegben?

Ahogy korábban már említettük, a legszerencsésebb, hogy ha megtehetjük akkor légkondis teremben edzzünk a nyári hőségben. Természetesen azonban ilyen körülmények csak keveseknek adatnak meg, éppen ezért a „többségnek” szeretnénk néhány jó tanáccsal szolgálni a szabadtéri edzések tekintetében.

  • Mindenképpen kerüljük el, hogy az edzés a déli órákra essen. Egyrészt olyankor van a legmelegebb, másrészt az UV sugárzás is olyan mértéket ölthet, amely nagyon káros lehet a szervezetünkre. Érdemes vagy a kora reggeli, vagy a késő délutáni órákra időzíteni tehát a szabadtéri edzéseket.
  • Mindenképpen figyeljünk a folyadék folyamatos pótlására edzés közben. Folyadék pótlás nélkül általában a szakemberek azt javasolják, hogy maximum 60 percet edzhetünk. Nyári melegben természetesen ez az idő még kevesebb, erre pedig nagyon oda kell figyelni!
  • Érdemes fokozott figyelmet fordítani az öltözködésre is, hiszen légáteresztő anyagú, vagy speciális sportruházatban könnyebben elkerülhetjük a rosszullétet, amit az extrém magas hőmérséklet okozhat.

Ha nem felhős, borús időben edzünk, akkor mindenképpen használjunk edzés közben is napvédő készítményeket. Ezek általában 15-20 percig hatnak, éppen ezért figyeljünk ennek pótlására a szabadtéri mozgás közben.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére