Jelenlegi hely

A kamaszkori növekedési térdfájdalom

Kétféle szülő létezik. Az egyik típus, amikor fáj a gyerek térde, akkor rögtön megtalálja a megoldást, mivel pontosan ismeri a baj forrásait, így a gyereket azonnal eltiltja a focitól, a kosárlabdázástól és a gördeszkázástól, mondván ezek a sportok „kicsinálják” a térdet. A másik típusú szülő még egyszerűbben intézi el, egy „majd elmúlik, ez ebben a korban természetes” reakcióval. Természetesen a kettő között léteznek átmenetek.

 Ide tartoznak például azok a szülők, akik hallottak már a növekedési térdfájdalomról, kevésbé közismert nevén Schlatter-Osgood szindrómáról, amely általában 11 és 16 éves kor között jelentkezik különösen azoknál a fiataloknál, akik valamilyen szinten rendszeresen mozognak. Ez a szindróma nyilván azoknál a gyerekeknél is megjelenhet, akik kevesebbet mozognak, náluk azonban ritkábban fordul elő. Mielőtt azt gondolnánk, hogy „na, ugye”, ne felejtsük el, hogy a mozgásszegény életmódnak más kedvezőtlen hatásai is vannak, így a serpenyő még mindig a mozgás felé billen el. Összességében azonban elmondható, hogy ha gyermekünk kamasz korban rendszeresen térdfájdalmakra panaszkodik, akkor nem kell mindjárt kétségbe esnünk, hiszen nagy valószínűséggel ez a probléma a növekedésével jár együtt, ami természetes jelenség. Ettől azonban persze még fájdalmas. Éppen ezért az alábbiakban szeretnénk kicsit közelebb hozni a Schlatter-Osgood szindrómát, elsősorban a jelenséget elszenvedő gyermekek szülei számára.

A növekedési térdfájdalom kialakulásának okai

A csontrendszer hirtelen, intenzív növekedésével a lágyrészek és az inak az esetek többségében nem tudják felvenni a versenyt, ami azt eredményezi, hogy bár a gyermekek combcsontjai megnyúlnak, az ezekhez szorosan kapcsolódó inak nem képesek a lépést tartani, ezért feszesebbé válnak. Az aktív mozgás során az amúgy is feszes combfeszítő izmok miatt pedig a térd elülső oldala alatt található sípcsontot és az afölött elhelyezkedő, ún. térd gumót a normális mértéket meghaladó hatás érheti, ami a csont felszínén elváltozásokat okozhat. Ez az elváltozás pedig az esetek többségében csont képződéssel is együtt jár, aminek következtében csontbütykök alakulnak ki, amelyek mivel feszítik a csonthártyát, komoly fájdalmat eredményezhetnek.

Elsősorban fiú gyermekeknél szokott kialakulni ez a fajta elváltozás, mivel ők azok, akik gyakrabban végeznek olyan mozgásformákat, amelyek a combfeszítő izmok erőltetésével járnak. A leggyakrabban a labdarúgóknál, a futóknál, a röplabdázóknál és a kézilabdázóknál jellemző a növekedési térdfájdalom, de hogy ne legyünk igazságtalanok, például a lányok által közkedvelt görkorcsolyázás következtében is kialakulhat ez a probléma, amit a köznyelv egyszerűen csak „schlatter”-nek nevez. A lényeg tehát, hogy a túlterhelt combizomzat oly mértékben válik feszessé, amely a térdkalács alatti ín tovább feszülését eredményezi és a dominó sor végén ez az ín a tapadási pontot kezdi ki. A kamasz gyermekeknél általában párhuzamosan, mindkét térdben egyidejűleg alakul ki a növekedési térdfájdalom.

Hogyan lehet kezelni a Schlatter-Osgood szindrómát?

A szakemberek általában azt javasolják a szülőknek, hogy a gyermekeknél jelentkező növekedési térdfájdalom legjobb ellenszere a teljes pihentetés. Ezzel a gyógymóddal csak az a probléma, hogy éppen a kamaszkorban lévő gyerekeknél lehet a legkevésbé minimalizálni a mozgásigényüket, így több hétre eltiltani őket például a szeretett sportáguktól, bizony nem egyszerű feladat.

A pihentetés mellett hatásos gyógymód lehet egy megfelelő térdrögzítő alkalmazása is. Emellett pozitív eredményeket lehet elérni, ha a túlfeszített izmokat megfelelő módon rendszeresen, szakember irányításával nyújtjuk, vagy éppen lazítjuk el. Talán első hallásra, illetve olvasatra furcsán hangzik, de még a célzott helyre irányított erősítő gyakorlatok is segíthetnek. Ezek a gyakorlatok természetesen nem a térdre kell, hogy irányuljanak, hanem a combizomzatra. Az erősebb combizom ugyanis rugalmasabban működik, így a tapadási pontot nem terheli meg annyira, amelynek eredményeképpen a térd alatti sípcsont gyulladására is kevesebb az esély.

A növekedési térdfájdalom gyógyításához a szakértelem mellett sok türelemre is szükség van. A gyógyulás nehézsége viszont éppen abban rejlik, hogy akkor kell ezzel szembesülniük a szülőknek, amikor a gyerek kamaszkorban van. Ebben a korban pedig néha még a problémák nélküli hétköznapok átvészelése sem egyszerű feladat, nemhogy a növekedéssel együtt járó térdproblémák sok türelmet igénylő kezelése.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére