Jelenlegi hely

A legjobb start gyermekének – a Start-számlán elhelyezett, kiemelt kamatozású Babakötvény

Amennyiben olyan megtakarítási formát keresel, amely értékálló és előrelátó gondoskodást biztosít gyermekednek, akkor a Babakötvény a legjobb választás.

Ma Magyarországon erre a célra az egyik legkedvezőbb megtakarítás a Start-számlán elhelyezett összegből vásárolt Babakötvény.

Ez a befektetés kiemelt, az inflációt* 3%-al meghaladó kamatozással gyarapodik, és a számlára történő befizetések után évi 10%, de maximum 12.000 Ft állami támogatás is jár. Babakötvénye nem csak a kisbabáknak lehet, hanem a gyermek 18. életévének betöltése előtt bármikor nyitható számára Start-számla, amelyre bárki bármekkora összeget befizethet.

A kincstári Start-számlák száma évről évre nő: közel 300.000 gyermek rendelkezik Babakötvényben megtakarítással, amelynek összege országosan eléri a 183 milliárd Ft-ot. Bács-Kiskun megyében már több mint 13.500 gyermeknek van ilyen megtakarítása.

Hogyan lesz az életkezdési támogatásból Start-számla?

 • A gyermeke megszületésekor 42.500 Ft életkezdési támogatást** ad a magyar állam.
 • A szülőnek a gyermek nevére szóló Start-számlát kell nyitnia, amit kizárólag a Kincstárban tud megtenni.
 • A Kincstár automatikusan átvezeti az Életkezdési támogatást a Start-számlára, és Babakötvénybe fekteti azt.
 • A Start-számlán rendszeres vagy alkalmi befizetésekkel is gyarapítható a pénzt, ami az inflációt* meghaladó mértékben kamatozik, valamint a befizetések után állami támogatás is jár.
 • Ha valaki pl. havi 10.000 Ft-ot befizet, akkor a gyermek 18 éves korában több mint
  4 millió Ft megtakarítással fog rendelkezni, ami szabadon felhasználható lesz felnőtt élete megkezdéséhez.

Miért előnyös a Babakötvény?

 • A teljes futamidőre 3%-al magasabb kamatot kap, mint a mindenkori infláció.*
 • A Start-számlára a befizetések után 10%, de maximum 12.000 Ft állami támogatás jár. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetén az állam az éves befizetések mértéke után 20%-ot, de legfeljebb 24 ezer Ft-ot ír jóvá.
 • Az elért kamatbevétel adómentes, és a Babakötvény vásárlás illetékmentes.
 • A tőke és a kamatok kifizetésére az állam garanciát vállal.
 • A számlavezetés ingyenes.
 • A WebKincstár és MobilKincstár alkalmazásokon keresztül bárhol és bármikor kezelheti megtakarítását.
 • A gyermek 18 éves korától szabadon felhasználhatja az összeget, kötöttségek nélkül.

A két számla várható hozama közötti különbséget az alábbi ábra szemlélteti, továbbá kalkulátor segítségével is tájékozódhat a várható hozamokról:

https://www.babakotveny.hu/#kalkulator

Hol és hogyan lehet Start-számlát nyitni?

A Start-számla megnyitható személyesen a Kincstár állampapír-forgalmazási ügyfélszolgálatain és állampapír-forgalmazási értékesítési pontjain, illetve online, Ügyfélkapun keresztül a www.magyarorszag.hu oldalon kényelmesen, biztonságosan és gyorsan.

Ügyfélszolgálatok részletes listája: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/

* Az éves kamat mértéke a kamatbázis és kamatprémium értékének összegével egyenlő. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével. A kamatprémium mértéke 3%.

** A 2006. január 1. napja előtt született gyermeknek is nyitható Start-számla, ebben az esetben azonban nem jár a 42.500 Ft állami támogatás. Számlanyitáskor kötelező bemutatni az adóigazolványt, valamint 30 napon belül befizetni a 25.000 Ft-ot.

Szponzorált tartalom

 

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére