Jelenlegi hely

Erre számíthatnak a kecskeméti kismamák a vírushelyzet miatt átköltözött szülészeten

Sok kismamát sokkolt a hír, hogy a koronavírus járvány miatt április közepétől a kecskeméti Nyíri úti „A” épületben található Szülészet-Nőgyógyászati Osztály fekvőbeteg ellátó része, a szülőszobák illetve az Újszülött részleg átmenetileg átköltözött a Hotel épület 9. emeletére.

Néma Attiláné Ella dúlaként, szülésfelkészítőként szolgálja a családokat, ezért hozta létre a „Szülés szívvel-Lélekkel vírushelyzetben is” Facebook csoportot, hogy reális információkkal és pozitív segítő lehetőségekkel tudja támogatni ebben a nehezített helyzetben is a kismamákat. Sok kérdés érkezett a csoportba a megváltozott kecskeméti körülményekkel kapcsolatban, ezért úgy gondolta, hogy első kézből kér tájékoztatást az anyák kérdései alapján, így a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosához, Dr. Bánfalvi Attilához fordult.  - Az interjú 2020.04.21-én készült.

Ella: Érthető a kismamák szorongása ebben a bizonytalan helyzetben, amikor életük egyik legfontosabb eseményére készülnek. Dúlaként nagyon fontosnak tartom a korrekt tájékoztatást, hiszen a pozitív szülésélményt a realitás talaján állva lehet jól megalapozni. A negatív szülésélménynek általában része, a „nem erre számítottam”.
Ön szerint mennyire súlyos a helyzet?

Dr. Bánfalvi: Én csak a kecskeméti helyzetet látom, itt a kórházban nincsenek koronavírusos betegek. Az operatív törzs döntései irányadók, a helyzet súlyosságából mi nem sokat élünk meg konkrétan.

Ella: A szülészet átköltözése tehát elővigyázatossági intézkedés?

Dr. Bánfalvi: Kásler miniszter úr döntése, hogy a kórházakban a fele ágyat biztosítani kell a szükséghelyzetre, aminek kialakulására jelenleg nem számítunk, de a biztonság kedvéért hozták meg ezt az intézkedést. Az „A” épületet teljesen mentesítettük a koronavírusos betegek számára, onnan mindenki kiköltözött, így kerültünk föl a hotelépület 9. emeletére. Itt elérhető minden olyan eszköz, amire szükségünk lehet a szülőszobán.

A biztonsági szint tehát ugyanaz, mint eddig?

Igen. Eredetileg nem szülőszobának készült – más a hely kialakítása, de a biztonság ugyanaz.

Kezdjük a bejáratnál. Hol menjenek be a kismamák, ha szülni támad kedvük?

Jöhetnek nyugodtan a Nyíri utca felől, a mozgólépcsős bejáratnál, ahol eddig is bejöhettek, csak nem az „A” épületbe jönnek, hanem az első emeleten jobbra a lifthez. Liftkezelő munkatársunk segítségével fel tudnak jönni a 9. emeletre. Ide érkeznek azok is, akik mentővel jönnek hozzánk, ebben az épületben nincs covid-os beteg.

Szűrik-e a bejáratnál, hogy vannak-e tünetei az anyának, mielőtt felmenne a kilencedikre? Tovább tart bejutni?

Van triázsolás, mindegy, hogy merről érkezik valaki. Ki kell tölteni egy űrlapot, kérdésekre kell válaszolni és hőmérsékletet mérnek. Abban az esetben, ha megfelel a kritériumoknak, akkor jöhet fel az osztályra. Ha nem egészséges vagy gyanús, akkor az „A” épület földszintje felé utasítják. Ha oda érkezik egy várandós kismama, őt ott vizsgáljuk meg, az a „sárga zóna”. Ha valakiről kiderül, hogy kóros, igazolt a fertőzése, akkor kerül a „piros zónába”. Még nem találkoztunk ilyen kismamával.

Hol van jelenleg a váradós gondozó?

A rendelőintézetbe költözött a járóbeteg rendelés, a volt SZTK épületébe, ott is van triázsolás. A domb felőli részen kell bejönni.

Ha valaki rákszűrést szeretne, vagy a szülés utáni hathetes kontrollt ebbe az épületbe jöjjön?

Jelenleg nincs szűrővizsgálat a járványveszély miatt, tehát aki egészséges, nincsenek tünetei, ne jöjjön a szokásos rutinszerű szűrővizsgálatra. Tünetek esetén e-receptet tudunk felírni, azt ki tudja váltani akkor is, ha nem jön be. A gyanús eseteket megvizsgáljuk, pl. ha valaki csomót tapint a mellében manuális vizsgálattal, de a mammográfia sem működik, amíg a járványveszély tart. A szülés utáni hathetes kontrollra be lehet jönni, mert a járóbeteg rendelés működik, de erre sem muszáj bejönni, ha úgy érzi a kismama, hogy minden rendben van. Ha vége lesz a járványnak akkor jelentkezzenek újra! Nagyobb nehézségben most a nőgyógyászati betegek vannak, akik nem jutnak ellátáshoz, persze az életmentő műtéteket kivéve. Ez számunkra is nehéz lesz kb. a nyáron, mikor visszaáll a betegforgalom.

Mikor állhat vissza a régi rendszer?

Reméljük, kb. két hónapon belül lefut a járvány. Ezt persze nem lehet garantálni, de a szakemberek most erre számítanak. Hogy a járvány miatt hozott intézkedéseket mikor fogják feloldani, az egy másik kérdés. Minket is elérhet egy második hullám. Magyarország viszonylag jól áll, Kecskemét pedig még jobban.

A szülésre való bejelentkezésnél a hozzátartozó meddig kísérhet?

A portaszolgálat dönti el, hogyan enged be, és ha beengedték az apát, eljöhet a szülőszobáig, ott vissza kell fordulnia, s haza kell mennie. Mivel a kismamák csomaggal jönnek, a kísérőket beengedik, hogy segítsen cipekedni.

Apás szülésre van-e lehetőség, vagy mindenképpen érzékeny búcsút kell, hogy vegyenek a szülőszoba előtt?

Sajnos nincs lehetőség. Először is meg van tiltva, másodszor pedig a jelenlegi helyiséghasználat sem teszi lehetővé.

Talán megoldást jelenthetne a tesztelés. Az anyákat tesztelik-e?

Nem, mint ahogy az egész országban sem tesztelnek „csak úgy”. Esetleg egy-két magánkórházban tesztelnek. Ha valaki a bejelentkezésnél gyanússá válik, őket a sárga zónába küldik, kivizsgálják, és utána döntik el, hogy kell-e tesztelni. A tesztelés nem azonnal mutat eredményt. Az eddigi járványügyi helyzet szerint nem is biztos, hogy érdemes lenne több energiát a tesztelésbe fektetni.

Mit érdemes bevinni magával az anyának? Ugyanazt, mint eddig?

Igen, ugyanazt hozza. Pl. telefont is be szabad hozni, nincs semmi korlátozás. Csak a helyszín változott.

A telefon és a fülhallgató jó ötlet. Milyen változásra számítson a kismama? Pl. a kórházi dolgozók jobban be lesznek öltözve, ez lehet ijesztőbb?

Nincsenek beöltözve. Van, aki használ maszkot, de ez nem kötelező, a helyzet ezt nem indokolja. Az anyának sem kell maszkot húznia, lehet rajta, de kényelmetlen. Volt aki kipróbálta, de elég hamar megszabadult tőle.

Választott orvos, szülésznő bemehet-e?

Az orvos minden további nélkül, ő dönti el ezt ebben a helyzetben, a szülésznők közösen döntöttek úgy, hogy most csak az ügyeletüket vállalják.

Van-e változás a személyzet létszámában?

Nincs. Ugyanaz a létszám, mint „békeidőben”. Talán még jobb is a nővérellátás, hiszen nincsenek szétszórva három emeleten. Ahol szükség van rájuk, ott segítenek. A szülés utáni gyermekágyon az ágyszám valamivel kevesebb, ezért 48 óra után engedjük haza az anyát és a gyermeket, ha egészségesek, nem pedig 72 óra után.

Van-e lehetőség még előbb, mondjuk 24 óra után hazamenni?

Nem, mert olyan teszteket végzünk a gyermekeken, amihez legalább a 48 órás itt tartózkodás szükséges.

Hol van a műtő? Az is a kilencediken?

A műtő a negyedik emeleten van, de saját, belső liftünk van, amit csak mi használunk.

Van-e változás a császármetszésnél?

Ugyanúgy működik. A program-császárnál előző nap felvesszük az anyát, másnap pedig elvégezzük a műtétet. Ha van saját orvos, ő végezheti.

Önöknél aktív szülésvezetés folyik. Ebben van-e most változás?

Ebben sincs változás. Ugyanúgy zajlik a folyamat, ha a természetes folyamat jól megy magától, azt hagyjuk, ha oxitocin infúzió szükséges, akkor bekötjük előírás szerint. Van ennek egy tól-ig határa, mi a legrövidebb időn belül szoktuk bekötni, most még inkább. Tapasztalatunk szerint nem érdemes tovább várni. A burokrepesztés alkalmazása is a szokásos rendszer szerint működik, minél előbb. 

Mit javasol annak, akinek a vize folyik, de nincsenek fájásai?

Akkor is jönni kell a fertőzésveszély miatt. Megborult az egyensúly, a gyermek nincs elzárva a külvilágtól. Minél több vizet veszít, annál inkább fertőzésre van esélye.

Ilyen esetben mikor kötik be az oxitocint?

Az attól függ, mit tapasztalunk az első méhszájvizsgálat során a megérkezésnél. Ha nyílik a méhszáj, akkor hamarább bekötjük az infúziót. Zárt méhszájnál van lehetőség prosztaglandinos, gyógyszeres érlelésre. Persze egyszerre több dolgot kell figyelembe venni, attól is függ, hogy hány hetes a magzat, hogy áll a méhszáj, mik a gyulladásos paraméterek.

A műtőben hány emberrel találkozik a kismama? Meg szoktak ijedni attól, hogy milyen sokan vannak.

Egy műtősfiú viszi le az anyát a 4. emeletre, bent van egy műtősnő, két szülész-nőgyógyász, egy altató orvos és az ő asszisztense. Összesen hat ember, mint eddig.

Hogyan néz ki a szülőszoba?

Két nagy kórterem van, köztük egy átjáró ajtóval. Mindkét szülőszobában 2-2 szülőágy van egymástól kb. két méter távolságra, az egyikben van az újszülött ellátó hely is. Függönyös elválasztás van. A babellátás közelebb került. Van egy megfigyelő szoba, ha nagyon kell, ez szintén használható szülésre. Hat ágyunk van összesen, ugyanúgy, mint a másik helyen. Négy ágy van normál helyzetre, plusz még kettő, ha szükséges.

Mennyi szülésre lehet számítani naponta?

Hat és tizenkettő között változik, a frontváltozások általában befolyásolják.

Zuhanyozhat-e az anya a szülés során?

Az előkészítő helyen lehet, ott van wc, tusoló, pár méterrel a szülőszobától.

A babellátás is ugyanúgy működik közvetlenül a szülés után?

Igen kb. 10 percig, illetve a gátvarrás idejéig bőrkontaktusban van az anyán a baba.  Ezután megmérik a gyermeket, és viszik vissza anyukához. Helyiség híján „aranyóra” szobánk most nincs, ugyanazon az ágyon marad az anya kb. két órán keresztül, onnan megy a gyerekágyas kórterembe.

Ez még előny is lehet. Lehet kérni, hogy bőrkontaktusba tegye vissza a csecsemősnővér a babát az anyára, miután megmérte? 

Van erre lehetőség. A csecsemősnővér már a vajúdás során odajön az anyához és tájékoztatja, ott mondják az anyák ezt az igényt!

Milyen most a gyermekágyas elhelyezés?

Több nagyobb, hat ágyas kórtermünk és pár kisebb. Arra kell számítani, hogy a nagyobbakat feltöltjük, mert most kevesebb az ágy összességében, mint a régi helyen. A rooming-in ugyanúgy működik, ott van a gyermek az anya mellett.

Tudják a nehezített körülményeket valahogyan kompenzálni?

Ehhez kell alkalmazkodnunk, próbálunk kedvesebbek lenni. Az igényeket próbáljuk kielégíteni.

Milyen plusz igény merülhet fel egy kismamában?

Megértjük a csalódást, hogy apát kint kell hagyni, a szép, kétágyas szoba helyett hatágyasban kell lenniük a babával stb., igyekszünk még több empátiával feléjük fordulni. Kérdezzenek, kérjenek, és válaszolunk.

Ez kiemelten fontos ilyenkor, hogy a biztonság mellett empátiát is kapjanak a kismamák…

A visszajelzések szerint jól működik ez az empátia…

A dolgozók között feszültebb-e a hangulat?

Nincs különösebb feszültség. Számomra sem ideális ez a helyszín, de elfogadható. A többiek is hasonlóan éreznek. Úgy érezzük, hogy nekünk picit bonyolultabb a helyzet, a betegeknek pedig sokkal bonyolultabb. Ezt próbáljuk kompenzálni kedvességgel.

Hogyan kell elképzelni az apai kapcsolattartást?

Miután az apa bekíséri az anyát, haza kell mennie. Egyébként látogatási tilalom van, ezért nem lehet apás szülés sem. Tehát legközelebb 2 nap múlva jöhet értük apa. De például anya telefonjával szívesen lefotózzuk a babát és az anyukát a születés után, hogy apa is láthassa. A gyerekágyon aztán a telefonja segítségével élő videóval is kommunikálhat az anya a hozzátartozókkal. Hivatásos fotós most nem dolgozik az osztályon.

Főorvos úr, köszönöm szépen, hogy rendelkezésünkre állt. Mivel tudná még bátorítani az anyákat?

Tartsanak ki! Kb. két hónap múlva változhat a helyzet. Aki addig érkezik szülni, szeretettel fogadjuk.

Minden dolgozónak tolmácsolja kérem, hogy nagyon köszönjük az Önök áldozatos munkáját, hiszen családjaink részévé válnak ezekben az életre szóló emlékeket okozó órákban. Sokak imája kíséri most még inkább az Önök tevékenységét! Ha bármiben tudunk kívülről segíteni, kérem szóljanak!

 

Néma Attiláné Ella
elladula.hu

 

 

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére