Jelenlegi hely

Orvosi vizsgálatok

Amikor egy nő sejteni kezdi, hogy kisbabát vár, majd terhességi teszttel alá is támasztja a gyanúját, jön a következő kérdés: Hogyan tovább? Nőgyógyászhoz kell menni? Vagy vérvételre? Mikor kell a védőnőt felkeresni? Vagy ő keres engem? Hirtelen azt sem tudja az ember, hogyan is induljon el, csak a barátnők és a kollégák korábbról felrémlő beszélgetéseire emlékszünk. De hát kit kérdezzünk meg? Hiszen a terhesség még TITOK!

A várandósgondozás menete Kecskeméten
 

Íme, egy kis sorvezető, hogy egyszerűbb legyen elindulni, és ha idő közben el is felejti a kismama, mi is a következő lépés, legyen hol utánanézni: 

A terhességi tesztekről jó tudni, hogy sem a fogantatáskor sem a menstruáció elmaradásakor még nem tudják kimutatni a terhességet. Általában az aktust követő 20. naptól jelzik az eredményt, típusuktól függően. Az idő előrehaladásával pedig egyre könnyebben mutatják ki a sikert.

A várandós nőknek először szülész-nőgyógyász szakorvost kell felkeresniük a nőgyógyászati szakrendelésen a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nőgyógyászati ambulancia Kecskemét nyíri út 38.- vagy magánrendelés keretében. Szülész nőgyógyászok Kecskeméten.

Ő megállapítja a terhességet általában hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével és szükség szerint méhnyakrák szűrést végez. A fogantatást követő 5. héten már általában látható a magzat szívverése, de már előtte is megállapítható a terhesség.

Ezt követően a nőgyógyász rizikó besorolást tölt ki, amely a várandósgondozásban részt vevő szakemberek számára tartalmaz információkat.

A várandósság tényét igazoló és a terhesség alacsony vagy magas rizikócsoportba sorolását tartalmazó dokumentummal kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni lehetőleg a 12. terhességi hét előtt.

A védőnői gondozás a várandósok tartózkodási címe alapján történik. A védőnők megkeresését segíti a honlapunk ITT és a www.gyermekalapellatas.hu–n található védőnő-kereső.

Ezután telefonon érdemes felhívni a körzeti védőnőt és előre egyeztetett időpontban, a védőnő várandós tanácsadási idejében megtörténik a Várandósgondozási könyv kitöltése. Bács-Kiskun Megyei Kórház Védőnői Várandósgondozó Kecskemét nyíri út 38.

A kiskönyv fontos információja, hogy hány hetes terhes a kismama. A terhesség előrehaladását hetekben mérik, aminek alapja az utolsó rendes menstruáció első napja. Betöltött terhességi heteket kell figyelembe venni, azaz valaki egész addig 12 hetes terhes, amíg be nem tölti a 13. hetet.

A várandóskönyv kitöltéséhez számos egészségügyi kérdést meg kell válaszolnia a kismamának, valamint súly- és magasságmérés, vérnyomás-mérés és vizelet-viszgálat (fehérje, genny és cukor) történik. A vizelet mintát a kismama a helyszínen szolgáltathatja, nem kell otthonról hozni. Vizelet vizsgálatot mindig a védőnő végez, csak panasz, vagy visszatérő pozitív eredmény esetén történik laboratóriumi baktérium tenyésztés.

A kiskönyv birtokában a várandósnak fel kell keresnie a háziorvosát, aki pecséttel és naplószámmal hitelesíti a kiskönyvben szereplő beutalót, valamint ha szükséges, a várandós belgyógyászati vizsgálatát is elvégzi. (általános vizsgálat és EKG). Érdemes időpontot kérni, hogy elkerüljük a betegekkel az érintkezést.

A KISMAMA MINDEN VIZSGÁLATRA ÉS A SZÜLÉSRE IS MAGÁVAL KELL VIGYE A VÁRANDÓSGONDOZÁSI KÖNYVÉT.

Vérvételre ezt követően lehet csak elmenni. Bács-Kiskun Megyei Kórház  Ambulancia vérvételi szoba Kecskemét nyíri út 38.

Első alkalommal (nem éhgyomri vérvétel) vérkép vizsgálat, vércsoport meghatározás, Hepatitis B és Lues vizsgálat történik. Térítés ellenében (jelenleg 3000 Ft), toxoplazma szűrést is végeznek.  (A toxoplazma vizsgálat egészségpénztárra elszámolható, de fel kell venni a kapcsolatot a számlát kiállító szervvel, hogy a megfelelő címzéssel állítsák ki a bizonylatot.)

A 12. terhességi héten ultrahang vizsgálat (UH) történik, melynek során a vizsgálatot végző orvos számítógéppel megméri a magzat tarkóredő vastagságát. A vizsgálatot Kecskeméten mindig hüvelyi UH-gal végzik.

UH után elvégzik a kombinált tesztet Kecskeméten ingyenesen! ( Down kór kiszűrésére).

Ultrahang vizsgálatra bejelentkezni Bács-Kiskun Megyei Kórház  Kecskemét nyíri út 38. uh telefonszáma 519-860 reggel 8-9 között vagy 14-15 között hívható vagy neten bejelentkezni https://www.kmk.hu/cms/kecskemet/elojegyzes

További vizsgálatokra, magzatvíz mintavételre kizárólag aggodalomra okot adó genetikai eredmények esetén kerül sor, nem része az általános terhes gondozásnak.

A következő kötelező vizsgálat a 20. terhességi héten ismét egy ultrahang vizsgálat (hasi). A vizsgálatot követően méhszáj vizsgálatot végez a szakorvos. Időpontot ugyanúgy lehet kérni, mint a 12. heti UH-ra.

A 24-28. héten terheléses vércukor- és laborvizsgálat történik.

!!! 75 gramm glükózt kell venni a gyógyszrtárban, melyet otthon 2 dl meleg vízben fel kell oldani és hoznia kell magával. Éhgyomorral jön a kismama, majd megissza a cukros vizet és 2 óra múlva ismét vért vesznek.+ vizeletvizsgálat is történik. Helye: Bács  Kiskun Megyei Kórház Ambulancia vérvételi szoba Kecskemét nyíri út 38

28-30 hetesen az utolsó utrahang vizsgálatra kerül sor. Bács-Kiskun Megyei Kórház  Kecskemét nyíri út 38. uh telefonszáma 519-860 reggel 8-9 között vagy 14-15 között hívható vagy neten bejelentkezni https://www.kmk.hu/cms/kecskemet/elojegyzes

A 36-38. héten az utolsó laborvizsgálat (vérvétel), és az első CTG vizsgálat és méhszáj vizsgálat történik.

 

38 hetesen CTG-re kell bejelentkezni Bács-Kiskun Megyei Kórház  Kecskemét nyíri út 38. ctg telefonszáma 519-859 reggel 8-9 között vagy 14-15 között hívható vagy neten bejelentkezni https://www.kmk.hu/cms/kecskemet/elojegyzes. A CTG vizsgálat hossza általában 20-30 perc. A magzati szívműködés megfigyelése történik UH-szerű berendezéssel.

A kismama és a baba állapotától függ, hogy milyen rendszerességgel kell járni az UH-ra, ha indokolt naponta is! Időpontot mindig az előző vizsgálat alkalmával kap a kismama.

A terhesség alatt legalább egy alkalommal, általában a 2. trimeszterben a fogorvost is fel kell keresni, és vizsgálat után igazolást kérni tőle, hogy a kismama fogazata ép. Ha kezelésre van szükség, akkor a várandós a fogorvossal egyezteti a szükséges időpontokat és részleteket. A terhesség alatt röntgen, fogászati röntgen nem készül, az általános javítási kezelések elvégezhetőek és érzéstelenítő injekció adható.

A kötelező vizsgálatokon részt kell venni. Ha a kismama a fogantatáskor betöltötte a 37. életévét, akkor a gondozási terv kiegészítésként felajánlják a  genetikai tanácsadáson való részvételt.

A vérvételek eredményei általában 2 hét alatt érkeznek meg a védőnőhöz. Ezt követően a soron következő védőnői gondozáson a védőnő felveszi az adatokat a gondozási könyvbe és a kismama kartonjára. A toxoplazma eredmények általában 3-4 héten belül érkeznek meg.

Ha a kismama a nőgyógyász szakorvos magánrendelésén vesz részt a terhes gondozáson, akkor méhszáj vizsgálatokat a magánrendelésen végzi el az orvos és jegyzi fel a gondozási könyvbe. Az ultrahang vizsgálatokat a kórházi orvos fogja elvégezni a kórházi vizsgálat keretében. A kecskeméti gyakorlat az, hogy a várandós kismama általában a 8-12. héten kéri fel az orvosát, aki aztán 4 hetente várja a kismamát várandós gondozásra.  

A védőnő által végzett önálló várandós tanácsadáson a terhesség ideje alatt 4 alkalommal kell megjelenni. Ezzel szerez a kismama jogosultságot az anyasági támogatás igénybevételéhez is, amit a szülés után kérelmezhet, és amihez igazolást a védőnő az utolsó gondozáson vagy a szülés után az első látogatás alkalmával ad. (Az anyasági támogatásról és a jogosultsági feltételekről bővebben itt olvashatsz!)

A védőnőnél tett látogatások alkalmával súly- és vérnyomás-mérés és vizelet vizsgálat (fehérje, genny és cukor) történik.

A várandósság ideje alatt végig a védőnőt általában a tanácsadáson keresik fel a kismamák. A védőnők a kismama otthonába látogatást négy alkalommal tesznek.

Az anyuka a gyermek születéséről telefonon tájékoztatja a védőnőt a szülés után, de a kórház is küld hivatalos értesítést.

A szülés várható időpontját a nőgyógyász szakorvos tünteti fel a kismama gondozási könyvében a 12. heti UH vizsgálatot követően. Ez alapján kérheti később a várandós nő a szülési szabadságot. (A szülési szabadságról és a várandósság alatt megillető járandóságokról itt olvashatsz!)

A terhesség 91. napjától állítja ki a várandósgondozást végző assziszetnsnő, a nőgyógyász pedig lepecsételi az adókedvezményre jogosító igazolást, amit a kismama a munkáltatónak lead és kitölt egy nyilatkozatot, így vehető igénybe a kedvezmény. Ne felejtsünk a szülés után és a következő év elején is új nyilatkozatot kitölteni, mivel megváltozik a jogcím. (Az adókedvezményről bővebben itt olvashatsz!)

Boldog babavárást kívánunk!

Szerző: Dr. Tariné dr. Botta Ágnes - Csabaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás
Ugrás az oldal tetejére