Jelenlegi hely

Orvosi vizsgálatok

Amikor egy nő sejteni kezdi, hogy kisbabát vár, majd terhességi teszttel alá is támasztja a gyanúját, jön a következő kérdés: Hogyan tovább? Nőgyógyászhoz kell menni? Vagy vérvételre? Mikor kell a védőnőt felkeresni? Vagy ő keres engem? Hirtelen azt sem tudja az ember, hogyan is induljon el, csak a barátnők és a kollégák korábbról felrémlő beszélgetéseire emlékszünk. De hát kit kérdezzünk meg? Hiszen a terhesség még TITOK!

A várandósgondozás menete Kecskeméten
 

Íme, egy kis sorvezető, hogy egyszerűbb legyen elindulni, és ha idő közben el is felejti a kismama, mi is a következő lépés, legyen hol utánanézni: 

A terhességi tesztekről jó tudni, hogy sem a fogantatáskor sem a menstruáció elmaradásakor még nem tudják kimutatni a terhességet. Általában az aktust követő 20. naptól jelzik az eredményt, típusuktól függően. Az idő előrehaladásával pedig egyre könnyebben mutatják ki a sikert.

A várandós nőknek először szülész-nőgyógyász szakorvost kell felkeresniük a nőgyógyászati szakrendelésen a Bács-Kiskun Megyei Kórház Nőgyógyászati ambulancia Kecskemét nyíri út 38.- vagy magánrendelés keretében. Szülész nőgyógyászok Kecskeméten.

Ő megállapítja a terhességet általában hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével és szükség szerint méhnyakrák szűrést végez. A fogantatást követő 5. héten már általában látható a magzat szívverése, de már előtte is megállapítható a terhesség.

Ezt követően a nőgyógyász rizikó besorolást tölt ki, amely a várandósgondozásban részt vevő szakemberek számára tartalmaz információkat.

A várandósság tényét igazoló és a terhesség alacsony vagy magas rizikócsoportba sorolását tartalmazó dokumentummal kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni lehetőleg a 12. terhességi hét előtt.

A védőnői gondozás a várandósok tartózkodási címe alapján történik. A védőnők megkeresését segíti a honlapunk ITT és a www.gyermekalapellatas.hu–n található védőnő-kereső.

Ezután telefonon érdemes felhívni a körzeti védőnőt és előre egyeztetett időpontban, a védőnő várandós tanácsadási idejében megtörténik a Várandósgondozási könyv kitöltése. Bács-Kiskun Megyei Kórház Védőnői Várandósgondozó Kecskemét nyíri út 38.

A kiskönyv fontos információja, hogy hány hetes terhes a kismama. A terhesség előrehaladását hetekben mérik, aminek alapja az utolsó rendes menstruáció első napja. Betöltött terhességi heteket kell figyelembe venni, azaz valaki egész addig 12 hetes terhes, amíg be nem tölti a 13. hetet.

A várandóskönyv kitöltéséhez számos egészségügyi kérdést meg kell válaszolnia a kismamának, valamint súly- és magasságmérés, vérnyomás-mérés és vizelet-viszgálat (fehérje, genny és cukor) történik. A vizelet mintát a kismama a helyszínen szolgáltathatja, nem kell otthonról hozni. Vizelet vizsgálatot mindig a védőnő végez, csak panasz, vagy visszatérő pozitív eredmény esetén történik laboratóriumi baktérium tenyésztés.

A kiskönyv birtokában a várandósnak fel kell keresnie a háziorvosát, aki pecséttel és naplószámmal hitelesíti a kiskönyvben szereplő beutalót, valamint ha szükséges, a várandós belgyógyászati vizsgálatát is elvégzi. (általános vizsgálat és EKG). Érdemes időpontot kérni, hogy elkerüljük a betegekkel az érintkezést.

A KISMAMA MINDEN VIZSGÁLATRA ÉS A SZÜLÉSRE IS MAGÁVAL KELL VIGYE A VÁRANDÓSGONDOZÁSI KÖNYVÉT.

Vérvételre ezt követően lehet csak elmenni. Bács-Kiskun Megyei Kórház  Ambulancia vérvételi szoba Kecskemét nyíri út 38.

Első alkalommal (nem éhgyomri vérvétel) vérkép vizsgálat, vércsoport meghatározás, Hepatitis B és Lues vizsgálat történik. Térítés ellenében (jelenleg 3000 Ft), toxoplazma szűrést is végeznek.  (A toxoplazma vizsgálat egészségpénztárra elszámolható, de fel kell venni a kapcsolatot a számlát kiállító szervvel, hogy a megfelelő címzéssel állítsák ki a bizonylatot.)

A 12. terhességi héten ultrahang vizsgálat (UH) történik, melynek során a vizsgálatot végző orvos számítógéppel megméri a magzat tarkóredő vastagságát. A vizsgálatot Kecskeméten mindig hüvelyi UH-gal végzik.

UH után elvégzik a kombinált tesztet Kecskeméten ingyenesen! ( Down kór kiszűrésére).

Ultrahang vizsgálatra bejelentkezni Bács-Kiskun Megyei Kórház  Kecskemét nyíri út 38. uh telefonszáma 519-860 reggel 8-9 között vagy 14-15 között hívható vagy neten bejelentkezni https://www.kmk.hu/cms/kecskemet/elojegyzes

További vizsgálatokra, magzatvíz mintavételre kizárólag aggodalomra okot adó genetikai eredmények esetén kerül sor, nem része az általános terhes gondozásnak.

A következő kötelező vizsgálat a 20. terhességi héten ismét egy ultrahang vizsgálat (hasi). A vizsgálatot követően méhszáj vizsgálatot végez a szakorvos. Időpontot ugyanúgy lehet kérni, mint a 12. heti UH-ra.

A 24-28. héten terheléses vércukor- és laborvizsgálat történik.

!!! 75 gramm glükózt kell venni a gyógyszrtárban, melyet otthon 2 dl meleg vízben fel kell oldani és hoznia kell magával. Éhgyomorral jön a kismama, majd megissza a cukros vizet és 2 óra múlva ismét vért vesznek.+ vizeletvizsgálat is történik. Helye: Bács  Kiskun Megyei Kórház Ambulancia vérvételi szoba Kecskemét nyíri út 38

28-30 hetesen az utolsó utrahang vizsgálatra kerül sor. Bács-Kiskun Megyei Kórház  Kecskemét nyíri út 38. uh telefonszáma 519-860 reggel 8-9 között vagy 14-15 között hívható vagy neten bejelentkezni https://www.kmk.hu/cms/kecskemet/elojegyzes

A 36-38. héten az utolsó laborvizsgálat (vérvétel), és az első CTG vizsgálat és méhszáj vizsgálat történik.

 

38 hetesen CTG-re kell bejelentkezni Bács-Kiskun Megyei Kórház  Kecskemét nyíri út 38. ctg telefonszáma 519-859 reggel 8-9 között vagy 14-15 között hívható vagy neten bejelentkezni https://www.kmk.hu/cms/kecskemet/elojegyzes. A CTG vizsgálat hossza általában 20-30 perc. A magzati szívműködés megfigyelése történik UH-szerű berendezéssel.

A kismama és a baba állapotától függ, hogy milyen rendszerességgel kell járni az UH-ra, ha indokolt naponta is! Időpontot mindig az előző vizsgálat alkalmával kap a kismama.

A terhesség alatt legalább egy alkalommal, általában a 2. trimeszterben a fogorvost is fel kell keresni, és vizsgálat után igazolást kérni tőle, hogy a kismama fogazata ép. Ha kezelésre van szükség, akkor a várandós a fogorvossal egyezteti a szükséges időpontokat és részleteket. A terhesség alatt röntgen, fogászati röntgen nem készül, az általános javítási kezelések elvégezhetőek és érzéstelenítő injekció adható.

A kötelező vizsgálatokon részt kell venni. Ha a kismama a fogantatáskor betöltötte a 37. életévét, akkor a gondozási terv kiegészítésként felajánlják a  genetikai tanácsadáson való részvételt.

A vérvételek eredményei általában 2 hét alatt érkeznek meg a védőnőhöz. Ezt követően a soron következő védőnői gondozáson a védőnő felveszi az adatokat a gondozási könyvbe és a kismama kartonjára. A toxoplazma eredmények általában 3-4 héten belül érkeznek meg.

Ha a kismama a nőgyógyász szakorvos magánrendelésén vesz részt a terhes gondozáson, akkor méhszáj vizsgálatokat a magánrendelésen végzi el az orvos és jegyzi fel a gondozási könyvbe. Az ultrahang vizsgálatokat a kórházi orvos fogja elvégezni a kórházi vizsgálat keretében. A kecskeméti gyakorlat az, hogy a várandós kismama általában a 8-12. héten kéri fel az orvosát, aki aztán 4 hetente várja a kismamát várandós gondozásra.  

A védőnő által végzett önálló várandós tanácsadáson a terhesség ideje alatt 4 alkalommal kell megjelenni. Ezzel szerez a kismama jogosultságot az anyasági támogatás igénybevételéhez is, amit a szülés után kérelmezhet, és amihez igazolást a védőnő az utolsó gondozáson vagy a szülés után az első látogatás alkalmával ad. (Az anyasági támogatásról és a jogosultsági feltételekről bővebben itt olvashatsz!)

A védőnőnél tett látogatások alkalmával súly- és vérnyomás-mérés és vizelet vizsgálat (fehérje, genny és cukor) történik.

A várandósság ideje alatt végig a védőnőt általában a tanácsadáson keresik fel a kismamák. A védőnők a kismama otthonába látogatást négy alkalommal tesznek.

Az anyuka a gyermek születéséről telefonon tájékoztatja a védőnőt a szülés után, de a kórház is küld hivatalos értesítést.

A szülés várható időpontját a nőgyógyász szakorvos tünteti fel a kismama gondozási könyvében a 12. heti UH vizsgálatot követően. Ez alapján kérheti később a várandós nő a szülési szabadságot. (A szülési szabadságról és a várandósság alatt megillető járandóságokról itt olvashatsz!)

A terhesség 91. napjától állítja ki a várandósgondozást végző assziszetnsnő, a nőgyógyász pedig lepecsételi az adókedvezményre jogosító igazolást, amit a kismama a munkáltatónak lead és kitölt egy nyilatkozatot, így vehető igénybe a kedvezmény. Ne felejtsünk a szülés után és a következő év elején is új nyilatkozatot kitölteni, mivel megváltozik a jogcím. (Az adókedvezményről bővebben itt olvashatsz!)

Boldog babavárást kívánunk!

Szerző: Dr. Tariné dr. Botta Ágnes - Csabaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor Brúnó még a pocakomban volt, már akkor tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Szegvári Júlia színművésszel találkoztam, aki a Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának művésze. Júlia kisfia Brúnó 2021-ben született. Az anyaságról, munkáról és a kettő közti egyensúlyról kérdeztem. - Tiszavölgyi Cecília interjúja.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére