Jelenlegi hely

Karnyújtásnyira az egész Naprendszer, avagy Csillagközi túra Kecskeméten

Fedezzük fel a lakóhelyünket, izgalmas bolygóközi kecskeméti utazásra invitálunk benneteket, akár a gyerekekkel, akár a pároddal.

A hideg idő miatt nemigen tudunk a "szabadban kirándulni", ezért érdemes felfedezni városunk különlegességeit, ami bár távolságban nincs messze egymástól, mégis kikapcsolódást jelenthet az egész családnak. Sokan nem is tudják, de Kecskeméten elénk tárul a Naprendszer bolygói közterületi szobrokként, a gyerekek pedig játékosan megismerhetik, hogy a naphoz képest mekkorák és milyen távolságban helyezkednek el a többi bolygók. 

Helyi lakosként vagy turistaként sokszor elmegyünk a városban szétszórtan elrendezett bronzból készült kis gömbök mellett mit sem sejtve, pedig ezek a Naprendszer 1:3:3 kicsinyített másai melyek méret és távolságarányosak és a Munkácsy díjas Lakatos Pál Sándor szobrászművész alkotásai. Nem újdonság ez, hiszen a Naprendszer a kecskeméti Planetárium és az önkormányzat támogatásával az ezredfordulóra készült el.

Akkor kezdődjön a naprendszeri utazás

Kopernikusz és Galilei munkássága óta tudjuk, hogy a Naprendszer középpontja a Nap ezért a városban az első bolygónk is a Nap lesz, mely a Főtér szélén a Városházától balra, közvetlenül a parkoló mellett van elhelyezve.


Nap

Nem kell sokat mennetek, mert a Bagatell étterem felé haladva máris utatokba kerül a Merkúr bolygó. A Merkúr a Naphoz legközelebb eső bolygó, így keringési ideje is rövidebb. Kráterekkel borított felszínén igen nagy hőmérsékletingadozások lépnek fel a Naphoz való közelsége miatt. Itt a leghosszabb a nap és a legrövidebb az év.


Merkúr

Pár lépéssel arrébb, gyorsan meglátjátok a Föld testvérét, a Vénusz bolygót is. Vénusz a legfényesebb égitestek közé tartozik, és nevét a szépség római istennőjéről nevezték el. A Naphoz ez is viszonylag közel van, ezért - és a szén-dioxid légkör miatt - igen magas a felszíni hőmérséklet kb. 500° fok.

A következő állomásért át kell haladnotok a Főtéren, ahol a Mars és Föld bolygókat találhatjátok meg. A Marsot római hadistenről nevezték el, de gyakran hívják „vörös bolygónak” is. Tudtad, hogy a marsi évek nagyjából kétszer olyan hosszúak, mint a földiek, az ottani évszakok is kétszer annyi ideig tartanak, mint a Földön. 

Innen a Hírös Forrás felé vegyétek az irányt, ahol a Főtéren elhelyezett utolsó bolygóra, a Jupiterre bukkantok. Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének.


Jupiter

Ha a Jupiterrel végeztetek, induljatok el a Piaristák tere felé, ahol a Hornyik János Krt-on, a Hanga órás mellett lévő kis parkban, a Szaturnusz bolygót fedezhetitek fel. Jupiter után ő a második legnagyobb bolygónk és őt is római istenről nevezték el.


Szaturnusz

A többi bolygó lelőhelyéért a Széchenyi város felé kell venni az irányt, itt elsőként a Szövetség térre kell eljutnotok, ahol az Uránusz bolygóra akadtok rá. Innen menjetek tovább a SZÜV felé, ahol a bejárat közelében pedig a Neptunusz bolygót találjátok. Az utolsó állomásért a Lánchíd utcáig kell mennetek, mert a Planetárium előtt van kihelyezve a Plútó bolygó. Érdekesség, hogy a Plútó bolygó az ezredforduló idején még nagybolygónak számított, később pedig törpebolygóvá minősítették. Korábban felmerült, hogy tájékoztató táblákkal jelölik meg a bolygók helyét, azonban a szobrászművész nem engedte.

Pontos térképet a bolygóközi útvonalhoz itt találhattok:

Ugye milyen izgalmas volt ez a kirándulás? Készítsetek közös képeket gyermekeddel a csillagászati túráról és osszátok meg Velünk, és ha még nem látogattatok el a Kecskeméti Planetáriumba azt se hagyjátok ki (feltéve, ha a kormányrendelet engedni..)

Bódogh Gabriella - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére