Jelenlegi hely

Egyedül a nagyvilágban...- Szülésélmény-történetmesélő

19 éves koromban költöztem Hollandiába. 21 éves voltam, amikor kiderül babát várok, döbbenetes, hogy milyen más ott a terhesgondozás.

9 hetesen jelentkeztem a szülésznőnél, ahol felvették az adataimat, majd komplikáció mentesnek ítéltek, így a terhességem alatt doktor nem látott, ultrahang is egyszer történt csak, a szülésznő pedig minden alkalommal, kézzel tapogatta ki a hasamon, mekkora lehet a baba...

Itt, ha komplikáció mentes a terhesség, akkor otthon szülés az elfogadott. Nekem ez furcsa volt, így ragaszkodtam a kórházhoz, ami ugye önköltséges, hiába volt beteg biztosításom.

Nekem az egész terhesgondozás nagyon nomád volt, ezért sem bíztam az otthon szülésben. 21 évesen az interneten is minden oldalon mást és mást olvastam, rengeteg kérdés merült fel bennem, pl. ha egyszer sem történt nőgyógyászati vizsgálat, honnan tudják, hogy nyitott vagy zárt-e a méhszájam?!

2012. 04. 26. a szülés napja 

Szülés előtti nap már semmihez nem volt erőm, arra se, hogy a DVD lejátszóba filmet cseréljék, így egész nap A tanú című filmet néztem. Estére kicsit húzódott a hasam, de azt hittem normális. Éjszaka már a hátam is fájt.

Azt olvastam ilyenkor jó a melegvíz, így sűrűn mentem a fürdőszobába, ahol derekamra engedtem a meleg vizet. Ez egészen addig segített, amíg ki nem értem a fürdőszobából. Aztán az egyik tusolás alkalmával távozott a nyákdugó.

Ekkor már voltak fájások, de gondoltam addig hagyom a páromat aludni, amíg nem rendszeres, így járkáltam órával a kezembe, hol 10, hol 15 percenként éreztem olyat, mintha a derekam körül megszorítottak volna egy úszógumit.

De amikor már erős volt keltegettem páromat, hogy lehet szólni kellene a szülésznőnek. Párom nem ébredt egyből, egyszer-egyszer még piszmogott, hogy holnap mennie kell dolgozni hagyjam aludni - mire én azt válaszoltam :,, szerintem nem kell menned!” ekkor kellt fel és kapkodott...

Hívta a szülésznőt, aki pár perc alatt meg is érkezett kicsivel hajnali 5 előtt.

Ellenőrizte, azt mondta 3 ujjnyira ki van tágulva a méhszáj, lassan kezdjünk készülődni, addig ő foglal szobát a Hoofdorpi kórházba.

Mivel már minden elő volt készítve és a kórház is csak 5 km-re volt a háztól gyorsan beértünk, de sokszor elsötétedett minden nekem útközben és nagyon izgultam, hogy hogy lesz. Szerintem párom is, mert 3 piros lámpán is sikerült neki átmennie  Amszterdamban - csak reméltem, hogy nem volt traffipax.

Nagyon nagy kórházba érkeztünk,szememmel a dokikat lestem, nekem ki lesz az orvosom .. de ott is a szülésznő volt velünk csak, orvos, csak ha műtétre vagy császárra van szükség, akkor érkezik ..

Ahogy beléptem a szülőszobába meglepődtem, hogy nem az a szokásos fertőtlenítő szagú kórházi szoba várt, hanem mint egy Mini lakás, ahol volt tv, ágy és fürdő szoba is .. Ó gondoltam úri dolgom lesz itt 3 napig. Ekkor még nem tudtam, hogy aznap haza fognak küldeni...

 

Mivel otthon jót tett a melegvíz, felmerült a vízben szülés gondolata is, így engedett nekem a szülésznő egy kád vizet .Beleültem, de elsötétült minden, egyből arra gondoltam, ha párom ki megy cigizni tuti megfulladok, így kiszálltam és fel feküdtem az ágyra.

Szülésznő eközben végig kínált narancslével, almalével.

13 óra körül már nagyon fájt minden, hol rázott a hideg, hol melegem volt.

Ekkor a szülésznő ráültetett egy bili szerű székre, és alám tolt egy tükröt hogy lássa mikor jön a baba!

Mutatta a légzés technikát is, amit úgy gondolok a párom vett komolyan mert többször szóltak neki, hogy nem neki kell így venni a levegőt. Közben a párom rengetegszer kérdezte - nagyon haragszom rá? Azt azért nem bánom, hogy nem értették mit mondtam rá... :) 

Hiába kértem orvosi segítséget, vagy érzéstelenítést azt mondtak nem szükséges, ezután már annyi erőm se volt, hogy hollandul beszéljek.

13:40 re gátvédelemmel megszületett Marcel-Lucas 4060 grammal, szerintem Magyarországon ilyen súlyú babát már császárral szedték volna ki...

Gátmetszés nélküli szülésnek annyi pozitívumát éreztem, hogy már törökülésben tudtam ülni fél óra múlva. 

Babát felöltöztették miután az apgar értéket felvették, és haza is küldtek. Közölték holnap jön a doktornő a sarkából vérmintát vesz és megkapja a kötelező oltásait, hallás vizsgálatot is otthon végzik, és egy kirendelt házi segítséget is fogok kapni 10 napra, aki mos, főz takarít, és a baba ellátását megmutatja ..

Első éjszaka, se én, se a párom nem aludtunk, hiába volt légzésfigyelő, folyton ellenőriztük lélegzik e a baba... jól is jött a segítség mert a harmadik napra  már teljesen kidőltem.

Második napon meg nem bírtam elviselni, hogy más kiszolgáljon, így mostam én is, úgy kezeltem az ápoló nőt mint egy vendéget ,de 3. nap már olyan érzés volt, mint ha a derekam nem bírna megtartani engem.

Miután letelt a 10 nap és nem volt segítségem hiába élt anyós 1km re tőlünk csak megerősített abban, hogy nem csinálok semmit jól .2 hetesen levegőzni akartam vinni a babát megkérdezte :,, te ki mered vinni?-megfázik ,meghal!

Így szép lassan depressziós lettem...

Édesanyámnak mindig hálás leszek, hogy kijött 2 hétre segíteni, és hosszú bezártság után nagyon jót tett, hogy egyedül elmehettem boltba, vagy csak az utcára kutyát sétáltatni. A friss levegő 2 hónap után már nagyon hiányzott...

- Papp Gyulai Brigitta szüléstörténete Hollandia 2012 -


Neked is van egy szép történeted, amit szívesen megosztanál velünk?

Írd meg nekünk! Mondjátok el, milyen élmény volt számotokra: örömeiteket, fájdalmaitokat, félelmeiteket vagy akár a kalandjaitokat!

Feltételek:

  1. Bárki megírhatja szülésélményét függetlenül attól, hogy hol és mikor szült.
  2. Apukák is írhatnak, ők hogy látták, mit éltek át.
  3. Fontos, hogy a történetben ne használjatok neveket, fogalmazzatok általánosan úgy, mint: a kórházban, az orvos, a szülésznő, és ne tartalmazzon másokat sértő, kritizáló hangnemet (a neveket jogunkban áll kivenni). 
  4. Az írásban szerepeljen a szülés éve.
  5. Az írásodnak adj címet, és mellékelj egy fényképet, ha szeretnéd, hogy megjelenjen.
  6. Ha több gyermeked van, több történetet is küldhetsz.

A történetet e-mailben várjuk:

Érdemes tollat ragadni - mert mindenki kap ajándékot!

Minden születésélményt beküldő 2 főre belépőjegyet kap a jakabszállási Magyarkertbe, melyet 1 éven keresztül használhat fel! (pályázat beérkezésétől számítva, pár napon belül küldjük is a jegyeket).

Továbbá minden születésélményt beküldő között ajándékot sorsolunk ki. 

Nyeremények:

  1. Fotózás: Kismama, portré, gyerekek, vagy családi fotózás: Makai Marianna + nappali smink készítés Szelei Klára jóvoltából
  2. Love Your Belly tanfolyam – Nagy Kriszti jóvoltából
  3. Könyvnyeremény a Malom Libri Mesebolt jóvoltából

A sorsolás menete: minden beküldő neve bekerül a kalapba, a szerencse fog dönteni.

A sorsolás napja: a Születésünnep nyereménysorsolásának napja, október 1. 17.00 óra, Katona József Könyvtár.

Nyereményt sorsolják: Makai Marianna, a Kecskemétimami főszerkesztője és Kovács-Dandi Csilla, a Születésünnep Kecskeméten főszervezője.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor Brúnó még a pocakomban volt, már akkor tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Szegvári Júlia színművésszel találkoztam, aki a Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának művésze. Júlia kisfia Brúnó 2021-ben született. Az anyaságról, munkáról és a kettő közti egyensúlyról kérdeztem. - Tiszavölgyi Cecília interjúja.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére