Jelenlegi hely

UV-sugárzás: hogyan védd meg gyermekedet?

Végre itt a várva várt vakáció, megérkezett az első hőhullám is. Hogy az első nyári élmények ne végződjenek hólyagos bőrrel és napszúrással, emlékeztetőül összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

  • A nap elleni védelem nemcsak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden olyan helyzetben, ahol napsütés ér bennünket: autóban, tömegközlekedési eszközön utazva, utcán, játszótéren, kertben, erkélyen, napernyő alatt is.
  • 3 éves kor alatti kisgyermeket ne tegyünk ki tartósan közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek az egyévesnél fiatakabb csecsemők, őket teljes mértékben óvjuk a közvetlen napsugárzástól.
  • A déli órákban, 11-15 óra között a gyermekekkel együtt húzódjunk árnyékba. A homokozó gyermekek se legyenek a napon! A hosszabb sétákat, játszótéri programot, kerti játékot időzítsük a reggeli vagy a késő délutáni órákra.
  • Világos színű, jól szellőző ruhával, vékony sapkával és jó minőségű napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.
  • Kenjük be gyermekeink azon testrészeit, amelyek a ruházaton kívül a napsugárzásnak ki vannak téve (pl. kezek, lábak, arc, fül).
  • Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló, gyermekek számára készült napozószert használjunk.
  • Egy-másfél óránként kenjük be újra őket. Erre akár gyakrabban is szükség lehet fürdés, törölközés vagy nagymértékű izzadás esetén.
  • Ne felejtsük el, hogy sok felület, így a homok és a víz egyaránt visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje!
  • A nyári hónapokban gyakori az UV riasztás, ami azt jelenti, hogy az adott időszakban az UV sugárzás erősebb a szokásosnál, tehát még rövidebb idő alatt leéghetünk vagy napszúrást kaphatunk, ha nem vigyázunk. A riasztásról mindig tájékoztatják a lakosságot a rádióban, TV-ben és az interneten, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján is.

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére