Jelenlegi hely

UV-sugárzás: hogyan védd meg gyermekedet?

Végre itt a várva várt vakáció, megérkezett az első hőhullám is. Hogy az első nyári élmények ne végződjenek hólyagos bőrrel és napszúrással, emlékeztetőül összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

  • A nap elleni védelem nemcsak a strandon vagy vízparton szükséges, hanem minden olyan helyzetben, ahol napsütés ér bennünket: autóban, tömegközlekedési eszközön utazva, utcán, játszótéren, kertben, erkélyen, napernyő alatt is.
  • 3 éves kor alatti kisgyermeket ne tegyünk ki tartósan közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek az egyévesnél fiatakabb csecsemők, őket teljes mértékben óvjuk a közvetlen napsugárzástól.
  • A déli órákban, 11-15 óra között a gyermekekkel együtt húzódjunk árnyékba. A homokozó gyermekek se legyenek a napon! A hosszabb sétákat, játszótéri programot, kerti játékot időzítsük a reggeli vagy a késő délutáni órákra.
  • Világos színű, jól szellőző ruhával, vékony sapkával és jó minőségű napszemüveggel is védjük a gyermekeinket a káros sugárzástól.
  • Kenjük be gyermekeink azon testrészeit, amelyek a ruházaton kívül a napsugárzásnak ki vannak téve (pl. kezek, lábak, arc, fül).
  • Kombinált, széles spektrumú (UV-B, UV-A elleni), magas faktorszámú, mikropigmentet tartalmazó, illatanyagmentes, vízálló, gyermekek számára készült napozószert használjunk.
  • Egy-másfél óránként kenjük be újra őket. Erre akár gyakrabban is szükség lehet fürdés, törölközés vagy nagymértékű izzadás esetén.
  • Ne felejtsük el, hogy sok felület, így a homok és a víz egyaránt visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje!
  • A nyári hónapokban gyakori az UV riasztás, ami azt jelenti, hogy az adott időszakban az UV sugárzás erősebb a szokásosnál, tehát még rövidebb idő alatt leéghetünk vagy napszúrást kaphatunk, ha nem vigyázunk. A riasztásról mindig tájékoztatják a lakosságot a rádióban, TV-ben és az interneten, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján is.

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére