Jelenlegi hely

A Golgotával teljes lett a Trilógia, végre magyar tulajdonban

Örömteli hír a művészetkedvelőknek és büszkeség Debrecennek, hogy az állam megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Hosszas, kalandos élete volt a festményeknek, melyeket alkotójuk nem látott együtt.

Sokan vártuk már a Golgota véglegesen magyar tulajdonba válását, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be a budapesti sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője társaságában- adta hírűl az MTI. A festményt 3 milliárd forintért vették meg Pákh Imrétől. A Golgota értékét korábban ugyanerre az összegre, 3 milliárd forintra becsülték. Hosszas taktikus alkudozás előzte meg a vásárlás véglegesítését, melyen bevált a korábbi tulajdonos, Pákh Imre taktikája, azaz a Magyar Állam a tervezettnél magasabb áron, 9 millió dollárért vette meg a festményt.

Munkácsy Mihály: Golgota

 A Golgota magyar állam általi megvásárlási kísérlete évtizedes történet: a 2010-es években az állam 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) ajánlott a képért, de Pákh 9 millió dollárnál kevesebbért nem volt hajlandó eladni. A kormány védetté is nyilvánította a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból, és Pákhnak nyomott áron kelljen eladnia, de a Kúria hatályon kívül helyezte a döntést. A hatályon kívül helyezésig a festmény a debreceni Déri Múzeumban lepellel letakarva állt. A Krisztus-trilógia másik két darabja ugyanebben a teremben látható, de ezek már köztulajdonban vannak. Az Ecce homo című kép mindig is a magyar államé volt, a Krisztus Pilátus előtt-et viszont 2015-ben vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank 5,7 millió dollárért (vagyis körülbelül 1,6 milliárd forintért). Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának közreműködésével.

Alkotójuk, Munkácsy Mihály sohasem látta együtt a három, mozgalmas múlttal rendelkező, azóta ikonikussá vált festményeit.

Munkácsy Mihály 1989 körül 

A három kép születése

A trilógia elsőként megfestett darabját, Krisztus Pilátus előtt (olaj, vászon, 417×636 cm) 1881-es befejezését követően,  egy év múlva, 1882-ben állították ki először Magyarországon, a budapesti Műcsarnok nagytermében. A kép 2015-ig a kanadai Art Gallery of Hamilton tulajdona volt, azonban hosszas tárgyalások után végül a magyar állam megvásárolta.

Munkácsy 1884 tavaszán fejezte be a Golgota című művét, ezt a képét a Skóciából visszaérkezett Krisztus Pilátus előtt című munkájával együtt, a húsvéti időszakban, április 25-én, pénteken állították ki először együtt. Sedelmeyer műkereskedő párizsi palotájában a külön erre a célra létrehozott pavilonban a két képet egymással szemben helyezték el. A bemutató hatalmas sikert aratott, Maupassant Szépfiú című regényében Markovits Károly néven örökítette meg Munkácsyt.

Az első két kép ezután folyamatosan utazott előbb Európában, majd Amerikába került. Munkácsy műkereskedőjének köszönhetően az amerikai multimilliomos kereskedő és reklámszakember, John Wanamaker vásárolta meg a Golgotát és a Krisztus Pilátus előtt festményeket. Először saját házában, majd philadelphiai áruházában állította ki.

A sorozat utolsó darabja az Ecce Homo, amely 1896-ban készült el (olaj, vászon, 403×650 cm), a debreceni Déri Múzeum tulajdona. A festményt alkotója még elkészülésének évében bemutatta Budapesten, a millenniumi ünnepségeken, ahol az Andrássy út végén felállított pavilonban került kiállításra.

A három festményt először együtt csak 1995-ben nyílt először lehetősége a magyar közönségnek megtekinteni.

A Trilógia mindhárom darabja együtt látható a Déri Múzeumban (Debrecen)


A nagy találkozás

A Krisztus Pilátus előtt című kép restaurálást követően a debreceni Déri Múzeumban kiállították a teljes trilógiát. Majd 2010-ben a múzeum felújítása miatt a képek körbeutazták az országot: előbb Pécsen, majd a budapesti Magyar Nemzeti Galériában mutatták be a képeket; egy év múlva ismét visszakerültek Debrecenbe. Ezt követően a trilógia egysége megbomlott, a Krisztus Pilátus előtt című képet 2014-ben vissza kellett szállítani Kanadába a kép tulajdonosához a bérleti szerződés lejárta miatt. Azonban a magyar állam vásárlási szándékának 2015-ben történt bejelentése után lehetőség nyílt arra, hogy a három festmény újra együtt lehessen. Még ebben az évben megnyitották a debreceni Déri Múzeum Munkácsy termét a látogatók előtt. A magántulajdonban lévő harmadik darabját, a Golgotát a tulajdonos Pákh Imre kölcsönadta a múzeumnak.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Wikipedia; MTI

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére