Jelenlegi hely

Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja!

Itt az igazi őszi idő, ami kiválóan alkalmas a múzeumlátogatásra. A Múzeumok Őszi Fesztiválján nyitott ajtókkal és színes programokkal várják a vendégeket, csaknem 40 fővárosi és 80 vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint 500 program lesz.

A 17. Múzeumok Őszi Fesztiválját október 3. és november 13. között szervezik meg országosan, az "Ezt mind fenntartjuk!" jelmondat köré építve a programokat. A fesztivál célja bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A múzeumok országszerte bekapcsolódnak a fesztivál programsorozatába.

A múzeumi programok különböző kategóriákban találhatók. 

16 + Több mint múzeum

A 16+-os tematika keretében évről évre a fiatalok, elsősorban a középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínálnak programokat a múzeumok. A múzeum több, mint egyszerű kiállítótér. Egy olyan intézmény, amely közösségi térként hasonló érdeklődési körű fiatalokat is összehoz.

A résztvevők megoszthatják egymással élményeiket, közös projekteket valósíthatnak meg, és részt vehetnek különleges – zenei, kulturális, játékos vagy sport – programokon is.

Emellett válaszokat kaphatnak az őket érdeklő történelmi, művészeti és tudományos témákban. A múzeumokban rejlő ismeretek élményszerűen egészítik ki a tanórák anyagát, de építhetnek közösséget, ösztönözhetnek jótékonyságra, és elősegíthetik az esélyegyelőség megteremtését is.

A mai digitális technikának köszönhetően a fiatalok elérését segíthetik elő az interaktív kiállítások mellett az ötletes feladatok és a fantáziadús, élményt nyújtó játékok is.

Értékeink újratöltve

A tematika keretében a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása kerül előtérbe.

A múzeumban őrzött gyűjtemények és hagyományok a fenntarthatóság eszközei, nagyon is hasznosíthatók a mai világban is.

Ide kapcsolódhatnak gyógynövényismereti foglalkozások, azok a kézműves múzeumi programok is, amelyeken megtanulható, hogy miként lehet saját kezűleg dísztárgyakat, ékszereket, ruhákat és más használati eszközöket készíteni vagy javítani. Minden korosztályt meg lehet szólítani egy-egy zenés programmal, amelyeken népi táncokat, mondókákat vagy népi játékokat sajátíthatnak el. 

Fittmúzeum

A szellemi frissesség fenntartásához is igazítva a témakört nem csak a kerékpáros és gyalogos barangolásokra tevődik a hangsúlyt, hanem olyan programokra is, amelyek a testi és lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatosak.

Ilyen például a vitalizáló séta, a nordic walking, a kerékpározás és a történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek vagy természeti különlegességek felfedezése, de lehetőség nyílik múzeumi környezetben jógára, reggeli tornára és egyéb jól létet támogató programokra is. Szervezhető a múzeum környékén futóverseny, de felfedező túra is indítható a környék természeti értékeinek felfedezése céljából. 

Felemelő múzeum

A társadalmi fenntarthatóság jegyében ide tartoznak azok a programok, amelyek hozzájárulnak a közösségépítéshez, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők integrálásához, az önkéntes tevékenység kialakításának elősegítéséhez.

Arra is bíztatják az intézményeket, hogy „utazó múzeumként” az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak.

Múzeumi szünetelő

Az őszi szünet (már akinek lesz ilyen) ideje alatt a gyermekek és a családok számára ajánlanak érdekes programokat a múzeumok. Szerepet kap a közös játék, a közös felfedezés. Idén a környezeti fenntarthatóság a téma. Ezzel kapcsolatban kreatív foglalkozásokat, természetjáró programokat, előadásokat tartanak, amelyeken keresztül rávezetik a szünidejüket töltő gyermekeket a környezettudatosság fontosságára.

Kézműves foglalkozásokon mutathatják be, hogy miként lehet újra hasznosítani a már kinőtt vagy megunt ruhákat, egyszer használatos eszközöket és egyéb, feleslegessé vált dolgokat, hulladékokat. 

Múzeumi őszbúcsúztató 

Az őszhöz kapcsolódó tematika, és olyan kötetlen programok megszervezésére ad lehetőséget, amelyekben valamilyen módon megjelenik az évszak, és annak jellegzetességei, motívumai, szokásai. Ennél a témakörnél is megjelenhet a fenntarthatóság, hiszen akár a kézműves foglalkozások, a hagyományőrzéssel kapcsolatos programok, az őszi rituálék mind-mind kapcsolhatók valamilyen módon hozzá.

A tematikához kapcsolódó múzeumokat arra hívják, hogy gyűjtsék össze, öntsék formába azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. 

A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

Tanárok és óvodapedagógusok napja 

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A pedagógusok részére tartalmas kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást, különleges élményeket nyújtó informális programok, vagy a pedagógusi munkát segítő múzeumi rendezvének megvalósítását javasoljuk a tematikához kapcsolódó múzeumoknak.

Mindez alkalmat teremt a kapcsolatépítésre és a közös gondolkodás, tervezés elindítására is.

További információ és részletes program

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére