Jelenlegi hely

Hagyományos és természetes gyógymódok használata terhesség alatt

A gyermekvárás - főleg, ha az első picur érkezik - minden hölgy életének talán legfontosabb, legizgalmasabb, de sajnos sokak számára az aggódásokkal leginkább teli időszaka. Mindent megteszek a baba egészsége érdekében? Biztosan a legmegfelelőbb ételeket, italokat fogyasztom? Mit tegyek hányinger, émelygés vagy épp székrekedés esetén?

Minden, a terhesség alatt felmerülő egészségügyi kérdésre, problémára a hagyományos (vagy un. konvencionális) orvostudomány és a természetgyógyászat is kínál különböző megoldásokat.

Mi a különbség a hagyományos és az alternatív gyógyászat között?

Az alternatív gyógyászat, vagy más néven komplementer gyógyászat (amit úgy is hívnak, hogy alternatív medicina) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint olyan betegségmegelőző, diagnosztikai és gyógyító eljárások összessége, melyek nem képezik részét egy adott ország saját tradíciójának és nem integrálták azt az ország egészségügyi ellátórendszerébe. Azért nevezik „alternatívnak”, mert ezeket a módszereket a (bizonyítékokon alapuló) un. hagyományos orvoslás helyett vagy épp annak kiegészítéseként alkalmazzák a betegek.

Egy egyszerű példán keresztül mutatjuk be a kettőt, hogy egyértelmű legyen: ha valaki megbetegszik és bekerül a háziorvos rendelőjébe vagy éppen egy kórházba, akkor ott un. konvencionális (hagyományos, szokásos) gyógykezelést fog kapni, mely tudományosan alátámasztott terápiás eljárásokon és gyógyszereken alapulnak. Mindemellett mindennapjainkban gyakran találkozunk a nem konvencionálisnak hívott vagy más néven alternatív gyógyászattal, melyet a köznyelvben sokszor „természetgyógyászat” -ként is ismernek.

Bármelyik módszert is választjuk fontos megismerkednünk az un. felezési idő fogalmával. Az emberi szervezet folyamatosan bontja le és üríti ki az adott hatóanyagot. Ez általában a vizelet vagy a széklet útján zajlik, de szinte bármely testnedvben vagy váladékban is távozhat a szervezetből. Ennek a távozási, kiürülési folyamatnak a sebességét szokás a felezési idővel mérni. Azt az időt tehát, amely alatt egy bizonyos hatóanyag mennyiségének fele kiürül a szervezetből, az adott hatóanyag felezési idejének nevezzük. A vérszint így a fenti két folyamat (azaz, a gyógyszer szervezetbe jutásának és kiürülésének) egyensúlyának eredménye.

A terhesség nem betegség! - de azért vannak egészségügyi kockázatok

Gyakran hallani kismamák környezetében a „Terhesség, nem betegség!” - mondatot, mellyel általában arra utalnak, hogy egy gyermeket váró hölgyre nem kell úgy tekinteni, mintha beteg lenne, hiszen ez egy természetes állapot. És ez rendben is van így, ettől még azért óvjuk, a széltől is védjük őket és természetes, hogy a buszon, metrón azonnal átadjuk nekik a helyet.

De milyen változásokat idéz elő leggyakrabban a hölgyek szervezetében a gyermekvárás?

Hányinger, hányás, rosszullét:

A hányinger talán az az egészségügyi jelenség melyről a legtöbb kismama panaszkodik a terhessége idejében, ez a probléma általában az első trimeszterben szokott jelentkezni, de van, akit a teljes 9 hónap alatt végigkísér. A hányinger kezelésére a hagyományos gyógyászatban leginkább a B6 vitamint szokták felírni, melynek maximális napi adja 25 mg. Az alternatív gyógyászat leginkább a megelőzés irányából keresi a megoldást: az étkezés átalakítását javasolják, melynek lényege, hogy a kismama kerülje a nehéz, zsíros ételeket, lehetőleg kisebb adagokat fogyasszon rendszeres időközönként, kerülje a kávét és az erős fűszereket. A rendszeres és nagy jelentős mennyiségű folyadékbevitel (lehetőleg víz) is hozzájárulhat a tünetek csökkenéséhez.

Gyomorégés, székrekedés:

A másik, talán leggyakoribb egészségügyi probléma a terhesség idején a székrekedés. Ha ezzel a problémával találkozunk, akkor a hagyományos orvoslás során valószínűleg egy hashajtót fognak számunkra javasolni. Soha ne szedjünk be hashajtó tablettát anélkül, hogy ne konzultálnánk arról háziorvosunkkal, vagy szakorvossal! A természetgyógyászat a székrekedés megoldására elsősorban a rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztását javasolja, és szintén sokat segít, ha rendszeresen, sok folyadékot fogyasztunk és mellette aktívan mozgunk is. A gyógyteák közül a székrekedés kezelésében a gyujtoványfű és a mezei katáng főzete javasolt, melyet este célszerű elfogyasztani.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére