Jelenlegi hely

Híd épül a kecskeméti szülészet és a várandós édesanyák között, avagy a HíRCSE új fejezetet nyitott

Amikor babát várunk, főleg az első gyermeknél, rengeteg félelemmel és szorongással nézünk szembe. A legtöbb édesanya retteg az ismeretlentől, a kórházi környezettől, a kiszolgáltatottságtól, főleg amióta nem választhatjuk meg azt az orvost, akinek a kezébe adjuk magunkat és a babánkat. - Makai Mariann írása. 

A gyermekvállalás mindegy hány éves korban jön el, nagyon sokan segítségre szorulnak ebben az időszakban.

Itt nem csak a szakmai segítségre gondolok, hanem arra a nagyon fontos lelki dologra, amibe az anyukák úgy kapaszkodnak, mint a hajótörött a mentőövbe. És most valóban mentőövet kapnak a kecskeméti kismamák, még ha ez csak átvitt értelemben is igaz, hiszen nem arról van szó, hogy itt bárki is fuldokolna, de tudjuk jól, hogy a kórházról beszélni, írni vagy velük kapcsolatba kerülni nem volt könnyű. Itt jön el most a fordulópont, amihez két dolog kellett: egyrészt egy kiváló vezető, másrészt egy olyan csapat, akik tényleg szívükön viselik a kecskeméti kismamák sorsát. Én úgy gondolom, bátran kimondhatom: új fejezet kezdődik a kecskeméti várandósok életében.

Tehát megvan a jó vezető: dr. Fekete Zoltán PhD osztályvezető főorvos személyében, aki nem csak papíron tudja mit akar elérni, és hová akarja fejleszteni a kórházat, hanem cselekedeteivel is bizonyítja elkötelezettségét és elvárja azt minden kollégájától is (interjúnkat itt találjátok vele). A csapat pedig a HíRCSE csapata (Hírös Családmentor Egyesület), akikről már sokszor írtam nektek és még sokszor fogok is írni, mert mi (igen, én is közéjük tartozom) tizenegyen mindannyian szakemberek vagyunk, és önként segítünk, időt és energiát nem kímélve azért, hogy a kecskeméti családokat támogassuk.

Még csak egy éve alakult meg az egyesületünk, de máris nagyon fontos és maradandó dolgokat értünk el. Például azt, hogy elkezdtük a hidat építeni a várandós édesanyák és a kecskeméti szülészet között. Természetesen ehhez nem lennénk elég erősek mi magunkban: kell hozzá a kórház nyitottsága és együttműködése is, és nagyon örülök, hogy egy nagyszerű kis "szövetség" alakul ki köztünk.

Még májusban, a Születésünnep alkalmából szerveztük meg az első fórumot, ahová meghívtuk az akkor frissen kinevezett osztályvezető főorvost. Már akkor láttuk, hogy ez milyen nagyszerű lehetőség mind az édesanyáknak, mind a kórháznak. Mi nem a rózsaszín álomvilágot akarjuk bemutatni, vagy azt, hogy egy díjat szerezzünk a kórháznak, hanem a valóságot, amiben vannak nehézségek, de vannak remények is. És látjuk azt az utat, amelyen haladva szebbé és jobbá tehetjük a gyermekszületés csodáját.

A kecskeméti szülészeti osztály nagyon nyitott és nagyon pozitív irányba változik, érezzük és tapasztaljuk, hogy valóban az édesanyák, a családok jóléte és a baba biztonsága a legfontosabb szempont, és nem csak meghallgatják, hogy mik az édesanyák kívánságai, hanem valóban megtesznek mindent, amit lehet, hogy ezeket a kívánságokat a lehetőségekhez mérten meg is valósítsák. Persze tudjuk, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, de nagyon jó úton járunk!

Erre nagyon jó példát mutatott a múlt heti- második, szülészeti fórumunk is, ahová eljött dr. Fekete Zoltán PhD osztályvezető főorvos, valamint dr. Dankó István szakorvos, dr. Oskolás Odett rezidens, dr. Tóth Panka rezidens és dr. Tóth Ákos szakorvos jelölt és Bodorné Újlaki Georgina vezető szülésznő is.

Az előadóterem pedig tele volt érdeklődőkkel: nem csak a várandós anyukák jöttek el, hanem sokan hozták magukkal a párjukat is. Nyíltan tehettek fel kérdéseket az orvosoknak, akik nyíltan és őszintén válaszoltak is rájuk. A keddi fórum célja az volt, hogy az érdeklődők megismerjék azokat a fiatal szülész-nőgyógyász orvosokat, akikkel a szülőszobán jó eséllyel találkozhatnak majd. Ez nem csak egy egyszerű lehetőség volt, hanem egy olyan bizalomépítő találkozás, amelyből mindenki sokat tanulhatott és meríthetett: az anyukák megismerhették az orvosaikat és a körülményeiket, az orvosok pedig megismerhették az anyukák igényeit és félelmeit.

Bízunk benne, hogy ezek a találkozók hozzájárulnak ahhoz, hogy a kecskeméti szülészet egyre jobb és szebb legyen és segítenek abban is, hogy a várandós anyukák ne féljenek annyira a szüléstől, a kórháztól és minél többen a kecskeméti kórházat válasszák.

Makai Marianna – Hírcse Hírös Családmentor Egyesület

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére