Jelenlegi hely

Interjú dr. Fekete Zoltánnal, a kecskeméti szülészet-nőgyógyászat új főorvosával

Ki is valójában Dr. Fekete Zoltán? Mi az oka, hogy a kecskeméti kismamák egy része az elmúlt években Kiskunhalas szülészetét részesíti előnyben? Cél-e, hogy újra visszataláljanak az édesanyák Kecskemétre?  Milyen reformok lesznek szükségesek Kecskeméten? Többek között ezekről beszélgettünk Dr. Fekete Zoltán PhD. osztályvezető főorvossal, a Kecskeméti Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály új főorvosával.

A Kecskemétimami Online Családi Magazin és a Születésünnep Kecskeméten minden évben kiemelt figyelmet szentel a kecskeméti szülészet és a Kecskeméten szülni vágyó nők, közös fórumának lehetőségére. Pontosan azért, hogy ne váljanak a szülő nők láthatatlanná a szülészeti ellátásban, hiszen a jó szülésélmény nem csak az adott szülő nő számára fontos tényező, hanem hatással van a testvérek születésének számára is.

Éppen e két fél egymáshoz közelítésének fontossága érdekében, nagyon örültünk a nyitottságnak, és hogy elfogadta az új osztályvezető főorvos felkérésünket. - Makai Marianna és Kovács-Dandi Csilla interjúja.


Makai Marianna: Kecskemétimami - főszerkesztő,  Dr. Fekete Zoltán PhD. osztályvezető főorvos, és Kovács-Dandi Csilla - Születésünnep főszervezője - Fotó: Makai Marianna

- Honnan érkezett hozzánk, mi a szakterülete, hogyan került Kecskemétre?

Szegeden születtem és ott is tanultam, 21 évig a Szegedi Tudományegyetemen dolgoztam, részben a Szülészeti Nőgyógyászati Klinikán és részben az Urológia Klinikán, illetve az egyetemen tanítottam.

Mint minden szülész-nőgyógyásznak nekem is a szülészet az alap, viszont a fő profilom a medencefenék rekonstrukció, a vizelettartási zavarok, illetve a mélyen infiltráló endometriozis operációk valamint  operatív onkológia.

21 év után 2020-ban többen a szegedi klinikáról átmentünk Kiskunhalasra a járványkórházba dolgozni, majd 2022. július 1-jével jöttem át Kecskemétre, és április 11-e óta pedig megbízottként vezetem a szülészet-nőgyógyászati osztályt. Sok szülést vezettem az egyetemen is, Kiskunhalason pedig még többet, hiszen kevesen voltunk, sokat kellett ügyelni. Sok kihívással kellett szembenézni egy kis kórházban mindenfajta háttér nélkül.

Az egyetemen az orvos tudományos életet él, oktat, itt pedig a való világba csöppen, annak minden szépségével és nehézségével. Én köteleznék mindenkit, hogy egy-másfél évet töltsön el egy kis városi kórházban, mert egyrészt nagyon sokat lehet tanulni, másrészt az ember átértékeli az életet.

- 4 gyermek édesapja, a gyermekei apás szüléssel jöttek a világra? És kicsit meséljen magáról, van hobbija, hosszútávra rendezkednek be?

Igen, nős vagyok, és 4 csodás gyermek édesapja. Az első házasságomból született két lányom, ők most 12 és 14 évesek. Jelenlegi feleségemmel és két gyermekünkkel, a 10 éves lányommal és a 6 éves fiammal költöztünk Kecskemétre.

A feleségem reumatológus és immunológus orvos, szintén az egyetemen dolgozott Szegeden, és most itt a kecskeméti kórházban dolgozik már ő is, de heti 1 nap még visszajár Szegedre immunológusként. Igen, mind a 4 gyermekem apás szüléssel jött a világra, de nem én vezettem a szüléseket, így megtapasztalhattam mind a két oldalt, legidősebb gyermekem Kalmár doktornál, összes többi Sári doktornál született az egyetemen, én pedig izgultam, mint apa.


Dr. Fekete Zoltán PhD. osztályvezető főorvos - Fotó: Makai Marianna

Magánéletileg, mondhatnám, hogy a hobbim a vadászat, de annyira kevés időm van rá, hogy szinte elenyésző tevékenység az életemben. Így a szabadidőmet leginkább a családommal töltöm, ők a legfontosabbak a számomra. És hogy hosszútávra-e? Igen. Mindenképpen hosszútávra tervezek, hiszen ha az ember elvállal egy osztályvezetést, akkor azt csak úgy érdemes csinálni.

- Az elmúlt években a kecskeméti anyák előszeretettel részesítik előnyben a kiskunhalasi kórházat. Mit gondol, vajon mi lehet ennek az oka?

Erre a válasz nagyon sokrétű, de természetesen láttam az okokat, és az előnyöket is, hiszen én is részt vettem Kiskunhalason a betegellátásban. Ez tavaly év elején lángolt fel igazán, amikor bezárták itt Kecskeméten a szülészetet, majd a 8. emeletre költözött fel, ami a háborítatlan szülés minimum feltételét sem teljesítette! Ekkor jöttek át Kiskunhalasra nagyon sokan szülni, a szülészet pedig egyre népszerűbb lett az anyukák körében és megnyerte bizalmával a családokat.

Igazából, hogy a szülészet ennyire kedvelt lett az több tényezős: egyrészt Sári Tamás és az ott dolgozó kollégák szakmai tudása és hozzáállása végett, hiszen próbálnak betegközpontúbban beteget ellátni, másrészt pedig a PR-nak köszönhető. És itt most PR alatt nem azt értem, hogy reklámozzák magukat, hanem hogy különböző médiafelületeken folyamatosan kommunikálnak a betegekkel.

Ez nem csak a szülészetre, hanem az összes orvosi ágra igaz, ha energiát fektetünk, és többet kommunikálunk a betegekkel, akkor megértik azt, hogy mi miért hozunk bizonyos döntéseket, mi pedig megértjük azt, hogy a betegek miért nem akarnak bizonyos döntéseket elfogadni. Ezeket az álláspontokat lehet közelíteni egymáshoz, a közös metszéspont pedig a biztonság! Kiskunhalason ez az, amit nagyon jól csinálnak, sokat kommunikálnak, és én azt gondolom Kecskemétnek is szüksége van ilyen felületre.

- Említette a betegközpontú kommunikációt, hogyan valósulhat ez meg, hiszen már meg van mindenkinek a saját betegekhez való hozzáállása?

Igen, a betegközpontúbb kommunikáció is a reformálás része lesz. Ez az én feladatom, hiszen az osztályvezető legelső és legfontosabb feladata az, hogy példát mutasson, mind munkamorálban, mit, hogyan csinál, és mind abban, hogy hogyan követeli meg a szakmai szabályok elfogadását a kollegáitól. A fiatalabbak nyitottabbak, ha azt látják, hogy az osztályvezető kommunikál, akkor ők is fognak.

És természetesen emberek vagyunk, történnek kommunikációs hibák a részünkről is, de ezt az embernek fel kell ismernie és meg kell tanulnia bocsánatot kérni.

- Cél, hogy visszatérjenek a kismamák a kecskeméti szülészetre?

Természetesen fontos célunk „visszacsábítani” a Kecskemét és környéki kismamákat, én azt gondolom, ha itt megvalósítjuk a szükséges változásokat, ha pozitívan átalakítjuk a szülészeti protokollt, és a betegekkel való kommunikációt, akkor ez nem is lesz kérdés. Sőt az lenne a jó, ha az egyik legnagyobb szülészeti intézmény lennénk a jövőben.

A cél az, hogy minél több beteget, minél magasabb színvonalon lássunk el, nem csak a szülészeten, a nőgyógyászati osztályon is.

Ehhez természetesen az kell, hogy minél több fiatal orvosunk legyen, hiszen látjuk, hogy azok a megyei kórházak „haltak” most meg, ahol elöregedett a szakma.

Ennek érdekében olyan operatív tevékenységeket szeretnénk folytatni, ami kiemelkedik az országban, tehát plusz tudást tud nyújtani a fiatal orvosok számára, mint ahogy említettem az interjú elején is, ilyen például a mélyen infrintáló endometriózist, amit csak 8-an - 9-en végezünk az országban. Ha az ember ad lehetőséget, megbecsüli a fiatal orvosokat, ad tudást a kezükbe, akkor nekem az a tapasztalatom, hogy ők ott maradnak az adott intézményben.

De nagyon fontos a szülészet szempontjából, hogy itt van Kecskeméten az ország egyik legjobb PIC osztálya, ahol nagyon magas színvonalú ellátás van, így ez nagy biztonságot nyújthat a szülésre készülő anyáknak.

- Az országban magas a császármetszések aránya, Kecskeméten van-e hajlandóság a számok csökkentésére?

Azt tudjuk, hogy a magasabb császármetszések száma jelentős mértékben a peres események következménye. Ha szakmai protokollokat változtatunk, lehet csökkenteni a császármetszések arányát, mindenféleképpen célunk, hogy csökkentsük azt! Azzal tudjuk ezt elérni, ha felesleges beavatkozásokat nem végzünk, nem indítunk vajúdást feleslegesen, de a terminus túllépés kérdése is ide tartozik.

2 hete vettem át az osztályt, már elindultak a kezdeményezések ebben az irányban is, természetesen ez egy hosszabb távú folyamat lesz, nemzetközi és magyar protokollok mentén.

- Érintettünk több reformáló intézkedést, látva 3 szülészeti osztály működését is, szükséges-e további reformálás Kecskeméten? Mik a jövőbeni tervek, milyen változtatásokat szeretne?

Igen, ahogy fentebb említettem is, az egyik legfontosabb, ami kifele fontos, hogy legyen fórum, legyen lehetőség a betegeknek a kérdéseiket feltenni, mód nekünk megválaszolni a felmerülő kérdéseket, félelmeket. Ami az osztályt magát érinti és főleg a szülészetet, az a szülőszobák újragondolása. Meg kell változtatnunk egy kicsit a beosztását, zártabbá kell tennünk, ki kell alakítanunk, hogy meghitt, háborítatlan szülésvezetésre alkalmas legyen.

Egyrészt a vajúdók és a családok részéről fontos ez, mint család élhessék meg azt a gyönyörű pillanatot, amikor gyermekük születik, másrészt pedig, hogy mindez biztonságosan történjen. Vannak erre nagyon jó példák, például Halason nagyon jól működő telemetriás rendszerek vannak, ami mindezt lehetővé teszi. De a zárt szobák sok lehetőséget rejtenek magukban, akár a gyertyák, zenehallgatás, a bensőségesebb szülésélmény megvalósítására gondolok.

A mostani kettes - apás szoba vizes blokkja helyére szülőkádat szeretnénk betenni, hogy alternatív szülési lehetőség is legyen. Ez nem azt jelenti, hogy a kád megérkezésekor már abban lehet szülni, hiszen ez egy hosszabb távú folyamat, amihez nekünk is fel kell készülni, képeznünk kell magunkat, de haladunk lépésről lépésre, hiszen a nyitottság meg van bennünk, de egyelőre ezekre a változtatásokra, a forrásokat is meg kell találnunk.

Rövidebb távú tervünk az aranyórás szoba reformálása, hiszen most jelenleg nem alkalmas az elkülönült, meghitt együttlétre, erre a forrás már megvan, első körben ennek lesz a rekonstrukciója. Illetőleg ráfér egy kis csinosítás a gyerekágyas részlegre is. Beszéltem a szakmai protokollokról is, amik szépen fokozatosan átalakításra kerülnek. A két kísérő jelenléte már most is megvalósult, tehát apás szülés keretében, a dúla is jelen lehet.

Az egyetemen a császármetszéseknél is beengedtük a fejvéghez az apát, ezt Halas már nagyon jól átvette, itt Kecskeméten ez még nem valósult meg. Azt, hogy a császármetszésnél a fejvéghez beengedjük az apát - részemről mehetne - le kell egyeztetni és le kell kommunikálni az anesztéziával.

Még egy újítás van már folyamatban, másodpercek kérdése, hogy elindítsuk, az az epidurális érzéstelenítés. Ennek bevezetése már 5-8 %-kal csökkentheti a császármetszés frekvenciát. Hatására a szülő nő érzi a fájásokat, de nem elviselhetetlen, lerövidíti a vajúdás hosszát, jobb a magzat oxigén ellátottsága, mert kismedencei vérbőséget okoz. Ha jól van adagolva a gyógyszer, el tud menni mosdóba, tusolni is, természetesen ilyenkor az apának már komoly szerepe van, hiszen mindez apa támogatásával történik.

- És így zárásként, van-e valamilyen fontos üzenete az anyák felé?

Talán az, hogy minél többet kommunkáljanak velünk, hogy elmondják, mit szeretnének, mi pedig el tudjuk mondani, hogy mi az, ami megvalósítható. Ha nem úgy fogjuk fel, hogy egyik oldal és másik oldal, hanem együtt közösen EGY célért dolgozunk, akkor ez így jól fog működni. Meg tudom ígérni, hogy ezen a kommunikációs nehézségen, amit eddig tapasztaltak, egész biztosan változtatunk, ennek megvalósítása már egyeztetés alatt van.

Ha nekünk az a célunk, hogy egy jó kórház legyünk, akkor nagyon jó szülészet-nőgyógyászatnak kell lennie, és attól lesz jó szülészet-nőgyógyászat, ha a lakosság jól vélekedik a szülészeti osztályunkról.

- Nagyon köszönjük főorvos úr ezt a nyitott és őszinte beszélgetést, sok sikert kívánunk a munkájához! Ha bármiben a segítségére lehetünk, keressen minket bizalommal!

Kedves anyukák ti pedig személyesen is találkozhattok főorvos úrral, feltehetitek a kérdéseiteket 2023. május 17-én, szerdán, 16.30 - 18.00 óráig egy kötetlen beszélgetés során. Várunk szeretettel mindenkit! Helyszín: SZTK előadó terem, Piaristák tere 7., bejárat a körút felől, a véradó állomás mellett.

A rendezvény ingyenes, de kérlek benneteket, hogy regisztráljatok előre itt>>> Bemutatkozik Dr. Fekete Zoltán, a kecskeméti szülészet-nőgyógyászat új osztályvezető főorvosa

Makai Marianna, kecskemétimami főszerkesztő, makai.marianna@gmail.com
Kovács-Dandi Csilla, Születésünnep rendezvény főszervező, dandicsilla@gmail.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
Ugrás az oldal tetejére