Jelenlegi hely

Így hagyhatsz minél kisebb ökológiai lábnyomot vásárlásaiddal- Íme a Kecskeméti Szatyor Közösség

Találtunk egy remek kollektívát, amely összeköti a vásárlókat a környező termelőkkel, egészségesebb életmódot és tudatosabb vásárlást igyekszik elősegíteni, egyben környezet- és pénztárcakímélő megoldásokat kínál.

A bevásárlóközösségek (más neveken: kosárközösségek, szatyor közösségek, batyu közösségek) olyan önkéntes alapon szerveződő csoportok, amelyekben a helyi termelők és vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással. Ezen közösség létrejöttét és működtetését az önkéntesek végzik. A közvetítő szerepet egy civil szervezet, a Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület látja el, így semmilyen kereskedelmi vonatkozása nincs ennek a működési formának.  

A Kecskeméti Szatyor Közösség célja, hogy segítséget nyújtson a helyi lakosságnak a környezet- és egészségtudatos, valamint társadalmilag felelős életvitelhez.  Másik fontos pozitív hozománya a helyi, szezonális ételek fogyasztásának, hogy a helyi gazdaságokat támogatja; a közvetlenül a termelőtől történő vásárlás pedig egyenesen a termelőt. A helyben elköltött pénz a közösségben marad, így hosszútávon erősíti azt. Nem mellesleg lehetőségünk van megismerni az embert a termék mögött; ha pedig megkedveltétek a nála vásárolt élelmiszert, bizalommal kereshetitek bármikor.  

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a helyi élelmiszerek hamarabb célba érnek, így nem szükséges vegyszeres kezelés a tartósítás érdekében, így egészségesebb táplálékhoz juthattok.  A webshopban a vásárlási időszak alatt tett megrendeléseiteket heti egy átadónapon beszállítják a termelők az átadópontra adott időintervallumban, majd az önkéntesek vásárlónként ládákba rendezik a termékeket. Ti, a vásárlók ugyan azon a napon, de egy másik időpontban átvehetitek a termékeiteket.  

A kosaraitokat az online térben tölthetitek meg. Az élelmiszereken át, ajándékcsomagokat, gyógyhatású készítményeket és háztartási termékeket is megtalálhattok a kínálatukban.   Eligazodni pedig termékjelölők segítenek, hogy a számotokra fontos szempontok szerint szűrjétek a találatokat.  

Kíméletes/ Vegyszermentes/ Bio, adalékanyagmentes, GMO-mentes takarmányozás, környezetbarát csomagolás, pálmaolajmentes, vegán, parabénmentes, SLS-mentes.  De az alábbi keresőszavak szerint is válogathatunk: állatkísérlet-mentes, cukormentes, gluténmentes, szójamentes, tartósítószermentes, tojásmentes.  

Ha fontosnak tartjátok, hogy élelmeitek valóban egészségesek legyenek és megbízható forrásból származzanak, ha foglalkoztat, hogy vásárlásaitok milyen hatással vannak a környezetre és a gazdaságra, ha a bevásárlást nem pusztán személytelen kötelességként szeretnétek megélni, akkor a bevásárlóközösség jó lehetőség arra, hogy kipróbáljátok, milyen a részese lenni egy egészen újfajta gondolkodáson alapuló kezdeményezésnek.

Szépvölgyi Anna

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére