Jelenlegi hely

Lepkeszárny betegség, azaz lepkehimlő járvány Kecskeméten?

Egyre több fórumon olvasható, hogy a kecskeméti óvodások körében Lepkeszárny betegség, azaz lepkehimlő csapta fel a fejét. De nem kell megijedni, összefoglaljuk a betegség általános jellemzőit:  

A lepkehimlőt ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak is nevezik, a parvovírusok családjába tartozó B19-es vírus okozza.

Mikor?
A fertőzés általában télen és tavasszal a leggyakoribb, elsősorban gyermekek körében, az 5 és 15 év közötti gyerekek körében elterjedt. 

Hogy terjed?

Lappangási ideje körülbelül egy hét, viszont mire a gyerek arcán megjelenik a kiütés, már nem fertőz. A betegség cseppfertőzéssel terjed.  Aki egyszer elkapta a fertőzést, az egész életében védett lesz vele szemben.

Kisebb járványok óvodákban, iskolákban alakulhatnak ki a cseppfertőzéses terjedése miatt. Ilyenkor még fokozottabban kell figyelnünk, hogy a gyermekek valóban megmossák és a köhögésnél tegyék szájukra a kezüket, bár, ha felütötte a járvány a fejét nehéz megállítani. Van, hogy hosszú évekig nem is hallunk róla, aztán robbanásszerűen elkezd terjedni. 

Hogy néz ki? Mik a tünetek?

Ez egy könnyen felismerhető betegség, hisz a kisgyermek arcán és az orrán, a kiütések jellegzetes pillangó alakú foltot alkotnak, azaz lepkedíszes lesz a gyermek arca. Kiterjedése egész nagy, a gyermek egész arcát behálózó vöröses, lilás foltok jellemzik, majd később a karokra, lábakra akár az egész testre is átterjedhet. Tünetei hasonlóak lehetnek, mint a megfázásos betegségeknek, akár lázzal is járhat. Gyógyulása szövődménymentes és általa a gyermek felnőtt kórára védettséget kap. A felnőtt lakosság fele rendelkezik ezzel a védettséggel, nem is biztos, hogy van tudomásuk, hogy gyerkekorukban átestek rajta, hisz van, hogy egy egyszerű megfázásos tünettel jár csak.

A vírus lappangási ideje 4-10 nap között lehet, de a megjelenése előtt, akár már 1 héttel is fertőzhet, viszont miután megjelennek a kiütések már nem áll fenn a további fertőzés veszélye. Sajnos a kiütések sok esetben nagyon viszkető érzést keltenek, ezek kezelése borogatással, viszketés elleni krémekkel csökkenthetők, egyébként semmiféle gyógyszeres kezelést nem igényel a lepkehimlő kezelése. Természetesen, ha lázzal is járt a betegség, akkor lázcsillapítással.

Ha egy kismama ismeri fel a tüneteket magán, haladéktalanul forduljon az orvosához, viszonylag kicsi az esélye, hogy megfertőződjön a baba, de veszélyes a magzatra.

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére