Jelenlegi hely

Szent István Nap – Négy napos rendezvénysorozat Budapesten

Minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiváljára készül a főváros. Az augusztus 20-i hosszú hétvégén 4 napon keresztül több mint 20 helyszínen lesznek változatos programok kicsiknek és nagyoknak.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István királyt ünnepeljük. Idén augusztus 19. és 22. között fesztiválszerű rendezvénysorozat várja a látogatókat sok helyszínen, többek között a Budai Várban, a Városligetben, a Várkert Bazárnál, a Kossuth téren, a Március 15. téren és a Tabánban.

A rendezvényeket a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások nem érintik. Minden program ingyenes, de van néhány, ami regisztrációhoz kötött.

A központi ünnepség programjai – 2021. augusztus 20.

8:00 – Szent István Napi Díszünnepség, Zászlófelvonással és Tisztavatással a Kossuth téren

9:00 – Légiparádé a Duna felett

17:00 – Ünnepi Szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István Bazilikánál

21:00 – Új „Tűz és fények játéka” tűzijáték

Tűzijáték

Idén minden eddiginél nagyobb, gigantikus tűzijátékra számíthatunk. Az Új „Tűz és fények játéka” névre keresztelt show komplex audiovizuális élményt nyújt majd fényjátékkal, kivetítőkkel és hangeffektekkel. A 34 perces műsor során mintegy 4,3 kilométer hosszan, a Margit híd és a Petőfi híd között, a Duna mindkét oldalán, valamint 14 uszályról, és 65 pontonról lövik majd fel a rakétákat.

Számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és 100 drónnal a keresztet is megjelenítik majd.

Programok 20 helyszínen

A Hősök teréről a magyar történelem kiemelkedő alakjait felvonultató menet indul az Andrássy úton, a legkisebbeket pedig egész nap szabadtéri gyerekprogramokra várják. Megtartják a Mesterségek Ünnepét is. A koronázási jelvények megtekintése ingyenes lesz az ünnep alkalmából.

Lesz Utcazene és Foodtruck Show a Szabadság téren, Szabadrét Fesztivál az Erzsébet téren, illetve Magyar Ízek Utcája is a Lánchíd utcában, ahol megkóstolhatjuk az ország tortáját is. Az Alkotmány utcát a Városok sétánya kiállítás gazdagítja, itt lehet majd megtekinteni az újjáépített Aranyvonatot.

A Budai Várban a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, a Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében lesz a Panorama Classical komolyzenei koncertsorozat, a Retro Tabán rendezvényen pedig ismét megelevenedik a kultikus városrész.

A Vörösmarty téren a legjobb magyar csárdák ételeit lehet megkóstolni a Csárda Fesztiválon, ahol a népzene és a néptánc kerül a fókuszba. A Március 15. téren kiemelkedő sportolóink mesélnek a SportHősök állomáson, a Vigadó téren az Operett Korzó színpadon a Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel.

A hétvége során több tízezer embert vár a RoadMovie Live koncertsorozat a Műegyetem rakparton (fellép többek között: Ákos, Demjén Ferenc, Halott Pénz, Tankcsapda), a Nehru parton és a Bálnában Divat&Design Feszt fogadja az érdeklődőket. A Várkert Bazár előtti megnyílik a Magyar Ízek utcája, fellép a Kaláka, az Alma együttes, a Kolompos, de lesznek gyerekszínházi programok és Képmás est is.

A Városliget Gyerekligetté alakul, ahol fellép a Tintaló Társulás, a Varga Banda, rendeznek lovagi játékokat és Csukás István emlékkiállítást.

A Szent István Naphoz tartozó szabadtéri események védettségi igazolvány nélkül látogathatóak.

Részletes programok

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Az elmúlt hetek történései, tragédiája sokunkat sokkolta. Egyre több eset lát napvilágot az iskolai zaklatás témakörében, sajnos időnként tragikus végkifejlettel. Megelőzhető lenne a probléma? Mit tehetünk szülőként? Erről kérdeztük Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológust, a Somogy Megyei Pedagógai Szakszolgálat főigazgatóját.
Cinkos anyák - avagy kinek a feladata a házi feladat?

Cinkos anyák - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Őszi bakancslista - pogramajánló

Bakancslista őszre: keressük a kalandokat!

Nehéz az őszre hangolódni egy ilyen ajándékba kapott csodálatos strandidővel szeptember elején. Őszi bakancslistánkra összegyűjtöttünk sok-sok kalandlehetőséget és ötletet. Kiránduljatok sokat, gyűjtsétek be az utolsó meleg napsugarakat!
Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Rosszabb pillanatokban sokat tud segíteni egy jó szó, kedves gondolat. Erősebbé tesz, ha tudjuk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Készítettünk Nektek egy kis ajándékot az iskolába, hogy ne felejtsétek el az ég színét a szürke napokon se!
Ugrás az oldal tetejére