Jelenlegi hely

Így készülj a középiskolai nyílt napra!

Középiskolába készültök? Menjetek el a nyílt napokra, hogy saját szemmel lássátok az iskolát, a tanárokat és az oda járó diákokat! Adunk néhány tippet és szempontot, hogy mit érdemes megtudni.

Az iskolaválasztás nem könnyű dolog, sokféle szempontot kell figyelembe venni, a tanulmányok és a felmerülő költségek mellett a közösségi életet, a szellemiséget és nem utolsó sorban az intézmény megközelíthetőséget.

Azért érdemes elmenni a nyílt napra, mert a személyes tapasztalat mindig sokkal többet jelent, mint az olvasott vagy hallott információ. Néhány helyen nyílt órákon is részt lehet venni, körbesétálhatunk az épületben, körülnézhetünk az iskolában, beszélhetünk a tanárokkal, az oda járó diákokkal. Ha szerencsénk van, a leendő osztályfőnökkel is találkozhatunk.

A legtöbb nyílt nap októberben és novemberben lesz. A nyílt napok időpontjairól az iskolák saját honlapjain tájékozódhattok, a Fővárosi Pedagógiai Szolgálat pedig összegyűjtötte a budapesti középiskolák nyílt napjainak dátumát (link a cikk végén). Több intézmény előzetes online regisztrációt kér, erre figyeljetek. 

Írd össze a kérdéseidet!

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és szempontot, amely segít a nyílt napok nyújtotta lehetőségek hatékony kihasználására:

 • Mi a profilja az intézménynek, milyen speciális képzéseket, fakultációkat kínál?
 • Milyen osztályra (tanulmányi területre) lehet jelentkezni?
 • A nyelvtanulás milyen keretek között zajlik (pl. osztott létszám, differenciált csoportok)?
 • Vannak-e partneri kapcsolatai az iskolának (pl. külföldi középiskola)?
 • Milyen tanulást segítő lehetőségek vannak (pl. szakkörök, tehetséggondozás, cserediák programok, nemzetközi projektek, ösztöndíjak, zeneiskola)?
 • Hogyan segítik a továbbtanulást (pl. iskolai tanácsadás, pályaorientáció)?
 • Szakképző intézmény esetén: elhelyezkedési-továbbtanulási kilátások
 • Milyen szabadidős programok érhetők el (pl. sportolás, színházlátogatás, kirándulások)?
 • Milyen az iskola felszereltsége (pl. tornaterem, sportpálya, könyvtár)?
 • Egyéb tudnivalók (pl. gólyatábor, témahetek, iskolanapok, táborok, ünnepek)
 • Van-e tandíj, ill. alapítványi hozzájárulás?
 • A választható szolgáltatásoknak vannak-e térítési díjai?

Tippek a felkészüléshez

– Tájékozódjatok a középiskolákról! Nézzétek meg a kiválasztott iskolák honlapját, itt hasznos információk találhatóak. Október 20-án teszik közzé a középiskolák felvételi tájékoztatót, amiből kiderül, hogy milyen programú osztályokat indítanak, és a bekerülést milyen felvételi eljáráshoz kötik.

– Elérhetőek statisztikák az adott iskola teljesítményéről a kompetenciamérési adatok és egyéb szempontok alapján, valamint az iskolákat összehasonlító rangsorok is érdekesek.

– Olvassátok el a Pedagógiai Programot, ami az iskolák honlapján elérhető! Ebben sok kérdésre választ kapunk és hasznos tudnivalókat találunk.

– Beszélgessetek a diákokkal is, akik a kiszemelt iskolába járnak vagy a szülőkkel, akiknek a gyereke oda jár(t).

– Megkérdezhetitek a tapasztaltabb szülők véleményét is (akik már megküzdöttek a továbbtanulással), valamint a gyerek tanáraitól is kérhettek tanácsot, hogy mit javasolnak.

– Milyen az iskola stílusa, légköre, szellemisége? Milyen az iskola hangulata, diákélete, értékrendje? Ahogy korábban említettük, a személyes benyomás fontos: gyerekünk el tudja képzelni, hogy oda járjon? Az oktatási módszer illik a személyiségéhez?

– A gyerek érdeklődési körének, adottságainak megfelelő képzést nyújt az iskola? Reál vagy humán beállítottságú, a természettudományok, a nyelvek, a művészetek vagy a sport érdekli?

– Közel vagy távol van a lakóhelytől az iskola? Mennyi időt vesz el az utazás, a napi ingázás? Elérhetőek így a különórák, a délutáni/hétvégi programok? 

A 2023/2024-es tanév nyílt napjainak listáját itt találod:

NYíLT NAPOK A KECSKEMÉTI KÖZÉPISKOLÁKBAN

(Azok a középiskolák szerepelnek a listán, akik megosztották a nyílt napjaik információit.)

Felhasznált forrás: palyavalasztas.fpsz.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Ugrás az oldal tetejére