Jelenlegi hely

Cinkos anyák - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.

Szerencsés az a szülő, aki azt sem tudja, hogy mi az, hogy otthon tanulni. Mert bizony van ilyen is, akinek a gyerkőcének, még ha félig alszik is órán, akkor is bekúszik a kis fejecskéjébe a szükséges tudás. A legtöbb esetben csillagos ötösre. És ha csak öt percet van a napköziben, akkor is kész van az összes házi feladata. Ráadásul helyesen.

De a többség nem így van, vagy az írás megy nehezen, vagy az olvasás, vagy a matek, de valamivel mindig kell otthon küszködni.

Állítólag azok a szülők szerencsések, akiknek a gyerekei nem hordhatják haza minden nap a könyveiket, füzeteiket.

Nem tudom, nálunk ilyen nem volt, sőt már az is gond volt, hogy ki pakolja be a táskát este?

Persze mindenki tudja, hogy a gyerek dolga, de mégis 1 évbe telt letisztázni ennek a szerepkörnek a tulajdonosát. Hányszor hangzott el: pakold be te a táskád, te jársz iskolába! Aztán itthon maradt a matekfüzet, majd az olvasás könyv, vagy az ellenőrző vagy együtt a három… jöttek a feketepontok, anyuci meg szépen rendjére bepakolta másnap már a táskát, és újra és újra, és lassan az ő sara volt megint ez a pozíció. (első osztályban!)

Nem mellesleg vannak olyan szerencsés szülők is, akiknek a gyerekének az sem tűnik fel, ha elmegy iskolatáska nélkül suliba, mert mielőtt beszállt volna a kocsiba egy cuki kis kő miatt lerakta a táskát a földre... Igen, ez a szerencsés anyuka is én vagyok!

És az ilyen szeleburdi gyerekek miatt leszünk mi a gyerekeink cinkosai, pláne ha ezeket az esetlenségeket a szülőtől örököli, és ezt még titokban magának be is meri vallani.

Ugyan ez a helyzet a házi feladat készítésével is.

A szülő ne csinálja meg a gyerek helyett – okés ezt értem, hisz a tanár néni úgyis észrevenné az írásról, hogy ki csinálta... Általában nem is csináltam, na de mindig van egy "de"!

Vannak az "A" anyuk, akiknek a gyereke hazaér a suliból, szépen megbeszélik mi volt a iskolában, előkerülnek a könyvek, füzetek, szép sorjában átlapozzák, megnézik, hogy maradt-e lecke, és ha igen, amíg anyu főz, vagy olvas, addig a gyerek mosolyogva megcsinálja. Anyu csak nézi, és akkor sem szól bele, ha a kicsi rosszul tudja, vagy ha segítséget kér. A gyerek újra átgondolja, nem vágja földhöz a füzetet, a ceruzáit, majd magát sem, nem akar ott helyben meghalni, hanem nyugisan magától rájön a helyes eredményre.

És vannak a B" anyuk, akiknek a gyereke hazaér, köszön, a mi volt a suliban kérdésre jön egy: - semmi, és anyuci ezt el is hiszi. Tovább folytatja az épp aktuális tevékenységét, vagy ha együtt ért haza a gyerekkel, akkor elkezdi bepakolni a hűtőbe a bevásárolt cuccokat, neki áll vacsit főzni, mosni, vasalni, összepakolja a reggeli kapkodásból eredő otthagyott romokat. A gyerek kiszalad az udvarra kutyázni, bicajozni, majd leül leckét írni, pikk-pakk kész is, hiszen ma nem volt semmi a suliban, majd leül tévézni, vagy más hasonló kütyühöz ragad, aztán jön a vacsi, fürdés és amikor kezdődik a táska bepakolás - fél 9-kor, pizsamában - eszébe jut, hogy nem csinálta meg a matek házit, majd jön a hiszti, az ordítás, az utáááloooooom az iskolát.

Hányszor volt ilyen, nem is tudom már megszámolni… Olyankor mindig megfogadtam, hogy holnap, ha hazajön az lesz az első, hogy megnézzük mi maradt el és majd utána megy a játék.

De ez a holnap soha nem jött el...

Hányszor volt, hogy a végén színeztem helyette, kérve, hogy el ne mondja, hogy én csináltam, vagy vasárnap este kokárdát készítettem a húgi húsvéti tojásából, mert elfelejtettem kartont venni hozzá, vagy felolvastam neki a kötelezően feladott olvasmányt.

Hányszor volt, hogy kiszámoltam inkább a matekfeladatokat, csak ne sírjon, hogy ő ezt nem tudja megcsinálni, vagy a másolását átnéztem és azt mondtam tökéletes volt, de közben 8 hibát javítottam ki benne, csak, hogy ne kapjon fekete pontot.

Hányszor volt, hogy hagytam legózni, majd odaültem mellé és ezerszer felolvastam közben hangosan a verset, hogy észrevétlenül megtanulja.

Sokszor elgondolkodom, hogy ki nem nőtt fel még igazán a szerepre, hogy ez a cinkosság majd valamikor visszaüt-e? De még most sem tudom, csak azt, hogy hála 4.- osztály végére, ő nőtt fel a szerepre… 

Makai Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére